Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και έφήβους και η επιτροπή εισηγείται θετικά υπέρ του εμβολιασμούς τους , ειδικά για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών ανοίγει στις 30 Ιουλίου.

Τόσο η κ. Θεοδωρίδου όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησαν με σκληρή γλώσσα για τους αντιεμβολιαστές.
Ειδικά για τους υγιεινομικούς που έχουν αντίθετη γνώμη με τον εμβολιασμό ο κ. Θεμιστοσκλέους τους χαρακτήρισε «τσαρλατάνους»

Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τους αντιεμβολιαστές

«Για το θέμα των αντιεμβολιαστών, με είχανε ρωτήσει και σε μία άλλη συνέντευξη τι θα έλεγα σε αυτούς τους αντιεμβολιαστές. Μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι για διστακτικούς, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και συνέχισε:.

Δεν θα έλεγα τίποτα. Διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία».

Θεοδωρίδου για εμβολιασμό στα παιδιά

Τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε ξεκινώντας πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μίλησε για την μετάλλαξη Δέλτα που επελαύνει, αλλά και για τους συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και σε ό, τι αφορά τον εμβολιασμό και τα παιδιά.

«Συναγερμός» για τα παιδιά

Η ίδια μίλησε για ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, σημειώνοντας πως αποτελούν πηγή διασποράς και πως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτα: Είτε οι ανεμβολίαστοι, είτε οι έχοντες νοσήματα.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε επίσης, ενώ συμπλήρωσε πως «οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Στην συνέχεια, μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιαμσό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

Τόνισε, στη συνέχεια , πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

«Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων», συμπλήρωσε.

Μάριος Θεμιστοκλέους – Τα στατιστικά για το εμβόλιο
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενημέρωσε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 62.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 75.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά, από την πρώτη μέρα, έχουν γίνει πάνω από 10.200.000 εμβολιασμοί.

5.600.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 63% επί του ενήλικου πληθυσμού.

4.915.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως, ανακοίνωσε πως την Παρασκευή, 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών, ενώ σημείωσε πως τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τους γονείς τους.

Πώς θα κλείνονται  τα ραντεβού για τα παιδιά 12-15 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 75.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού.

Οργή και από Θεμιστοκλέους για τους γιατρούς που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αντιεμβολιαστών, ασκώντας και ο ίδιος σκληρή κριτική και ειδικά σε γιατρούς που εκφράζουν τέτοιες αντιεμβολιαστές απόψεις.

Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, θα πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα: Το ένα είναι η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε Δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός ή επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες.

Όπως ξέρουμε στην ιατρική, είναι πολύ εύκολο κάποιος… η ιστορία τους έχει ονοματίσει «τσαρλατάνους» ή οτιδήποτε άλλο, σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία όπως ένα πρόβλημα υγείας, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη.

Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς.

Ο εμβολιασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε. Είτε θέλει να εμβολιαστεί είτε όχι, είναι μια άλλη συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές. Αλλά ειδικά οι γιατροί οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης -και είναι ξεκάθαρο- δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης, υπάρχουν όργανα.

Ο καθένας δε μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook