Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κατά 99% ασθενείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, είπε ο Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την πορεία του κορωνοϊού ενημέρωσε από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, 18 μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα είχαμε τρία κύματα, συνεχή lockdown και νέες αποτελεσματικές θεραπείες. «Ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τον ιό, ενώ το βασικότερο όπλο που υπάρχει είναι η ταχεία παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο καθηγητής Παθολογίας επεσήμανε πως το φορτίο εμφανίζει μία σχετική αύξηση, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση. «Ο δείκτης θετικότητας σε δομές υγείας υψηλός, ενώ στην επικράτεια είναι στο 3,3% και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερος», σημείωσε.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη» είπε και προειδοποίησε ότι «αρχίζει να χτυπά και μεγαλύτερες ηλικίες». Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στο επόμενο διάστημα ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση.

«Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα», υπογράμμισε.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στα εισαγόμενα κρούσματα, τονίζοντας πως ο αριθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός (0,59%). Όπως είπε χαρακτηριστικά ότι «το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται».

Όσον αφορά τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γώγος τόνισε πως έχει εξαπλωθεί πιο γρήγορα από ότι περίμενε η επιστημονική κοινότητα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 79,1% και -όπως είπε- πολύ σύντομα θα φτάσει στο 90%.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην αύξηση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με τις εισαγωγές να διπλασιάζονται τις τελευταίες 20 ημέρες.

Ακόμα είπε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 51% στην επικράτεια, ποσοστό σχετικά ικανοποιητικό, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση τόσο των νοσηλειών όσο και των διασωληνωμένων.

Συνέστησε την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, και φυσικά κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς είναι το βασικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook