Σε απόσταση αναπνοής από τα Βίλια η φωτιά , οι φλόγες έχουν φτάσει στα 300 μέτρα από από τα πρώτα σπίτια.

Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τα Βίλια ωστόσο μήνυμα εκκένωσης από το 112 δεν έχει ακόμα σταλεί.

Λεωφορεία όμως είναι έτοιμα ώστε να μεταφερθεί κόσμος, εφόσον χρειαστεί. Χιλιάδες στρέμματα έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα και όλοι την ύστατη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες για να ανακόψουν το μέτωπο.

Διευκρινίζεται πως οι φλόγες δεν έχουν κάψει σπίτια μέσα στον οικισμό. Βρίσκονται περιμετρικά αυτού και τον απειλούν. Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής δεν έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια παρά μόνο ένα κτίσμα εγκαταλελειμμένο.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές καθώς τα εναέρια μέσα έπαυσαν να επιχειρούν αφού έδυσε ο ήλιος.

Δύσκολο βράδυ 

Δύσκολο βράδυ στα Βίλια Αττικής καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή με μια νέα αναζωπύρωση να έχει σημειωθεί νωρίτερα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Οι φλόγες είχαν ήδη περάσει από το προαναφερθέν σημείο και κινήθηκαν προς τον ορεινό όγκο με αποτέλεσμα να γίνει μια νέα κινητοποίηση της πυροσβεστικής στην περιοχή παρά το γεγονός πως η εικόνα της φωτιάς γύρω από τον οικισμό ήταν για αρκετό διάστημα αρκετά καλύτερη.

Παρά το γεγονός ότι είχε καταστεί εφικτό να περιοριστεί η φωτιά, οι αναζωπυρώσεις σε περιοχές περιφερειακά από τα Βίλια είναι συνεχείς και διαρκείς.

Η κόλαση φωτιάς στα Βίλια κατέκαψε πυκνό δάσος και κτίσματα. Πύρινες εστίες ξεπηδούσαν συνεχώς από ξερόχορτα τις προηγούμενες ώρες και επεκτείνονταν.

Η πυρκαγιά πήρε εφιαλτικές διαστάσεις φτάνοντας «μια ανάσα» από τον οικισμό.

Στόχος της πυροσβεστικής είναι η πύρινη λαίλαπα να μην περάσει στο πάνω μέρος του δάσους καθώς εάν κάτι τέτοιο συμβεί η φωτιά θα φτάσει στις Ερυθρές.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Θυμίζουμε ότι η φωτιά είχε πλησιάσει νωρίτερα το χωριό αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Όλες οι δυνάμεις δημιούργησαν «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Η φωτιά που μαίνεται στα Βίλια για 3η συνεχόμενη μέρα εξακολουθεί να απειλεί το χωριό με τις φλόγες είναι σε μικρή απόσταση. Κι ενώ νωρίτερα όλοι πίστευαν ότι η φωτιά θα μπει μέσα στην πόλη των 4.000 κατοίκων έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις.

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στα Βίλια θέτει σε κίνδυνο και πάλι το χωριό. Το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς απειλεί τον οικισμό με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα 300 μέτρα από από τα πρώτα σπίτια.

Στις εικόνες που μετέδωσε το Open φαίνεται ένα σπίτι να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς είναι πλέον τεράστιο και σε συνδυασμό με την αλλαγή της φοράς του ανέμου η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη, με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει εδώ και τρεις ημέρες.

Νωρίτερα η φωτιά λόγω των ανέμων πήγαινε προς τα Βίλια των 4.000 κατοίκων αλλά την τελευταία στιγμή ανακόπηκε.

Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Τρία τα πύρινα μέτωπα

Τρία πύρινα μέτωπα απειλούν οικισμούς της Μάνδρας, την ώρα που τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία και τα εναέρια μέσα έχουν μειώσει τις ρίψεις νερού που πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης.

Οι Αρχές δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει προς την Οινόη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

Νωρίτερα, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα, αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. «Όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί» σημείωσε ακόμα.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης» συμπλήρωσε.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια περιμετρικά στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται ρίψεις νερού και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται “κυματισμός” από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως ανέφερε τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας, ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, πρόσθεσε.

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν  στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook