Μαίνεται για τέταρτη μέρα η καταστροφική φωτιά στα Βίλια

Απομακρύνεται συνεχώς ο κίνδυνος για τους οικισμούς που κινδύνεψαν τη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, εκτός από ένα σημείο.

Στο νότιο τμήμα της ευρύτερης περιοχής των Βιλίων έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον περιορισμό της μεγάλης φωτιάς που εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα .

Η εικόνα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις αναφορές όλων των επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, είναι κατά τα 3/4  βελτιωμένη σε σχέση με χθες (18/8). Μένει μόνο το νότιο κομμάτι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις – επίγειες και εναέριες- για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων, ενώ δεν απειλούνται οικισμοί.

Χρυσοχοϊδης : Οριοθετημένη η φωτιά

Οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της η φωτιά, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι συνθήκες παραμένουν αντίξοες, όμως τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μεγάλες οι καταστροφές από τη φωτιά

Η πυρκαγιά, που καίει για τέταρτη ημέρα, έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Ωστόσο, έχουν καεί σπίτια και αποθήκες που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος. Ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα συμβεί αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Διακοπές κυκλοφορίας και εκκενώσεις

Εν τω μεταξύ, η Τροχαία εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, έχει διακόψει την κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση πέντε οικισμών η οποία έγινε από τους αστυνομικούς που συμμετέχουν στην ομαλή και άμεση προσπάθεια εκκένωσης των περιοχών παρέχοντας βοήθεια στους κατοίκους. Οι περιοχές που εκκενώθηκαν αρχικά ήταν οι εξής: Πανόραμα και Τιτάν, ενώ προστέθηκαν στη συνέχεια και οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, χωρίς ωστόσο να σταλεί μήνυμα του 112.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook