Ατέλειωτος είναι ο Γολγοθάς που τραβά η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την επίθεση με το βιτριόλι.

Όπως λένε οι γιατροί της, η Ιωάννα από την επίθεση με το βιτριόλι έχει βαριά εγκαύματα σε όλο το σώμα.

Από το πρόσωπο μέχρι τα γόνατα, είναι γεμάτη εγκαύματα που της προκάλεσε το βιτριόλι. Μέχρι σήμερα είναι αδύνατον να στρίψει τον λαιμό της. Μπορεί να κοιτάξει μέχρι εκεί που φτάνει η άκρη των ματιών της. Για οτιδήποτε είναι έξω από αυτό το πεδίο, πρέπει να γυρίσει όλο της το σώμα, όπως είδαμε κατ’ επανάληψη στα δικαστήρια. Τίποτα πια δε γίνεται μηχανικά.

Τα χείλη και η μύτη της δεν έμειναν ανέπαφα. Τα εγκαύματα διακρίνονται ακόμα κι όταν κλείνει τα μάτια της. Το ένα της βλέφαρο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως παρά τις επεμβάσεις που ακολούθησαν.

Ο Γιώργος Κυμιωνής, αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο MEGA και στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τη μάχη που έδωσε για να της σώσει το μάτι, το οποίο είχε καεί κατά 80% κι εκείνος, αφιλοκερδώς έκανε τα πάντα και τα κατάφερε.

«Υπάρχει μια ομάδα που βοηθά την Ιωάννα και μου ζήτησαν βοήθεια. Πέρασε μια πολύ σοβαρή μόλυνση στο μάτι. Είναι το τελευταίο που θέλουμε να δούμε σε ένα μάτι. Παραλίγο να τρυπήσει και να χάσει μόνιμα την όρασή της. Ευτυχώς σώθηκε. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι ένας μαραθώνιος. Έχει φωτοφοβία και είναι καταδικασμένη να κυκλοφορεί με γυαλιά ηλίου. Παίρνει μόνιμα θεραπεία, ευτυχώς όμως έχει λειτουργική όραση. Ελπίζουμε να φτάσουμε να έχει όραση όπως στο άλλο μάτι», σχολίασε ο γιατρός στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» και συνέχισε:

«Κάποια στιγμή της είπα ότι πρέπει να φύγουν οι βλεφαρίδες της κι εκείνη μου απάντησε να τις αφήσω για να έχει ωραίο μάτι. Ήταν μια στιγμή ιδιαίτερη, γιατί εκεί λειτούργησα ως γιατρός. Δεν έβλεπα τον ασθενή, τον άνθρωπο Ιωάννα. Θεώρησα ότι πρέπει να τις βγάλω για να μην έχει πρόβλημα, ενώ εκείνη ήθελε να πάρει πίσω τη ζωή της. Αισθάνομαι ένοχος γιατί λειτούργησα σαν γιατρός. Η Ιωάννα έχει μπει σε πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης. Είμαι όλοι οι γιατροί στη διάθεσή της. Για τα τραύματά της θα πάει πολύ καλά, για την ψυχή της θα τραβήξει παραπάνω».

Όπως μετέδωσε το Mega, τα περισσότερα τραύματα θα χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν. Το αριστερό της αυτί έχει καταστραφεί, όπως έδειξε πρώτη η ίδια στην σκληρή φωτογραφία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες. Στο δικαστήριο το σημείο ήταν καλυμμένο με ένα μαντήλι, όπως μάλλον θα χρειάζεται να κάνει κάθε φορά που βγαίνει από το σπίτι της. Είναι το πλευρό του προσώπου και του σώματος που δέχτηκε τη μεγαλύτερη ποσότητα από το καυστικό υγρό. Γι’ αυτό και στη δίκη φορούσε τα γάντια στα χέρια και το μπλουζάκι που την κάλυπτε ως τον λαιμό κάτω από τη λευκή της μπλούζα.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν μόσχευμα δέρματος από τους μηρούς για να το μεταμοσχεύσουν στις καμένες περιοχές. Τα σημεία στο σώμα της που έμειναν ανέπαφα από τον απίστευτο αυτόν Γολγοθά είναι λίγα μόνο, από τα γόνατα και κάτω.

Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πρόσωπό της. Η Ιωάννα πρέπει να φοράει την ειδική μάσκα και μέσα στο σπίτι της για όσο περισσότερο την αντέχει. Όπως εξηγούν οι γιατροί που την παρακολουθούν, ο στόχος είναι να πιέζονται καθημερινά οι ουλές για να μη φουσκώσουν.

Η Ιωάννα είναι αποφασισμένη να παλέψει. Να βάζει μικρούς στόχους με τους γιατρούς και τον εαυτό της για να μπορέσει να συνεχίσει. Να δώσει τη μάχη με στόχο κάποια στιγμή να πάρει πίσω ένα κομμάτι της ζωής της.
«Θα καταθέσουν και άλλοι αν χρειαστεί»

Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Αλεξανδρής, ένας από τους συνηγόρους της Ιωάννας, σημείωσε ότι η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ, αν απαιτηθεί, θα καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες.

«Έχουμε καλέσει μάρτυρες επιστήμονες που θα καταθέσουν και θα καταδείξουν την κατάσταση της υγείας της όσο και ότι από την επίθεση ήταν πιθανή η απώλεια της ζωής της. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται να προσκληθούν και άλλοι μάρτυρες, θα το πράξουμε».

Σχετικά με την πρώτη ημέρα της δίκης, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε:

«Προσπαθεί να αποφορτιστεί από την ένταση της ημέρας, ήταν πολύ δύσκολη γιατί ήταν η πρώτη της απόπειρα να έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Αυτό, σε συνδυασμό με το στρες και την αγωνία που έχει, της έχουν δημιουργήσει συναισθήματα θλίψης, θυμού και απογοήτευση. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ αποφασισμένη, μου έλεγε ότι ‘σε όποιο στάδιο της δίκης η δράστις θα με βρει μπροστά της’ είναι συγκλονιστικό αυτό».

Όπως σημειώνει ο συνήγορος της Ιωάννας, η δίκη θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου, καθώς αρχές Δεκεμβρίου τελειώνει το 18μηνο προφυλάκισης της 36χρονης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook