Η απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς γιατί στόχος μας είναι να τηρηθούν όλα τα μέτρα να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Δεν τίθεται θέμα περιοριστικών μέτρων ξεκαθάρισε ο υπουργός, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει.

«Χθες τρομάξαμε να βγάλουμε την εφημερία με 22 κλίνες εντατικής γεμάτες 100%. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια» τόνισε ο επικεφαλής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Βλέπουμε καθημερινά οι άνθρωποι που εισέρχονται και καταλήγουν να μην είναι εμβολιασμένοι. Το μήνυμα είναι ας εμβολιαστούμε είναι ασφαλές» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αρνητές του εμβολίου υγειονομικοί που έχει ανασταλεί η εργασία τους. Επιτροπή τους συναντήθηκε με τον υπουργό υγείας που ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για την υποχρεωτικότητα θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνά με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έξι στους 10 πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικά στην Κοζάνη οπού βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 44, 97%.

Στην Ημαθία το 42, 05%,
Στη Δράμα το 41, 29
Στην Ξάνθη το 43, 49%

Σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο σε 199. 673 τεστ καταγράφηκαν 2.329 νέα κρούσματα, 333 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ 26 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου νόσησαν 3. 559 άτομα ηλικίας 4-8 ετών το 24% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα από την εταιρεία Lilly και στη χώρα μας, μετά την υπογραφή σύμβασης της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 220. 000 δόσεις.

Η χορήγηση θα γίνεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο, σε ασθενείς αρχικού σταδίου που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κίνδυνου.

«Υπάρχουν συγκριτικά κριτήρια επιλογής και αφορούν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας παχύσαρκους με διαβήτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε ποσοστό 40-50% ελαττώνεται η πιθανότητα να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο και να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο» επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η πλήρης δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μονοκλωνικά αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας βαδίζει στα τυφλά και στερεί από εκατοντάδες συμπολίτες μας που χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ ένα σημαντικό όπλο για τη σωτηρία τους».

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορoνοϊό.

Την ίδια ώρα πρώτο κλείσιμο τμήματος λόγω κορωνοϊού για τη φετινή σχολική χρονιά είναι γεγονός. Πρόκειται για 2 τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 4 -18 ετών. Στο πρώτο self-test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών. Στο δεύτερο, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα.

EPT

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook