Ανακοινώθηκε σαν σύσταση η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες άνω των 50 από τον Μάριο Θεμιοστοκλέους.

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους που βρέθηκε στην ενημέρωση, ανακοίνωσε ότι ανοίγει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Tρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούν να κάνουν όσοι είναι άνω των 50 και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κατηγορίας α και β.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με την τρίτη.

«Η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Για τις μυοκαρδίτιδες του εμβολίου της Moderna στις σκανδιναβικές χώρες και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μελετά τα δεδομένα. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου συνεχίζουν κανονικά. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας φτάνει στο 58,7%. Είμαστε στη 17η θέση στην ΕΕ. Καλούμε όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό είχαμε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Αναφερόμενη στα παιδικά πάρτι, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται με μονοψήφιο αριθμό παιδιών για να αποφευχθεί η διασπορά.

«Από τα συνολικά 20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, 1.200 εντοπίζονται στη Λάρισα και 3.000 στη Θεσσαλονίκη», είπε στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου, επαναλαμβάνοντας πως η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πως «προσπαθούμε να πείσουμε τους άνω των 70 να πάνε να εμβολιαστούν. Ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι». Ακολούθως ανέφερε πως η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή στην επικράτεια.

«Στα περισσότερα πανεπιστήμια, ο εμβολιασμός των φοιτητών ξεπερνά το 80% και υπάρχει ένα πολύ καλά καθορισμένο πρωτόκολλο και όσοι είναι στα αμφιθέατρα θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν κάνει δύο rapid test την εβδομάδα. Μιλάμε για εμβολιασμένους, που φοράνε μάσκα… Υπάρχει μερίδα του κόσμου που φοβάται βλέποντας εικόνες συνωστισμού. Αλλά νομίζω είναι υπερβολικό», είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Η Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στην άρση των μέτρων, τόνισε πως «υπάρχει μία μεγάλη δυσανεξία στο να ακολουθηθούν τα μέτρα. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που χρειάζεται. Ακόμα και πέρυσι που υπήρχαν μέτρα, τα κρούσματα συνέχισαν να ανεβαίνουν γιατί οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για παράδειγμα στα σπίτια. Αν θέλουμε να καταστρατηγήσουμε τα μέτρα, θα τα καταστρατηγήσουμε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook