Ένοχη χωρίς κανένα ελαφρυντικό για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κρίθηκε η Έφη Κακαράντζουλα, για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

ΤΟ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε στην Έφη Κακαράντζουλα, ομόφωνα 15 χρόνια κάθειρξη, την μέγιστη των ποινών, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη εκτός από την ποινή της κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθειας. Αντίστοιχη ήταν και η εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.

Όχι στα ελαφρυντικά

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, όπως ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Αρνητικά πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ο οποίος είπε ότι η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο. Επισήμανε ωστόσο πως η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης τόνισε ακόμη πως η αναγνώριση ελαφρυντικού στην 37χρονη Έφη Κακαράντζουλα, είναι αβάσιμη αφού αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».
Για την ποινή ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης των 15 ετών: «προτείνω 15 έτη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και έξι μήνες για απείθεια».

Δηλώσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την απόφαση


Σε δηλώσεις προχώρησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε την Έφη Κακαράντζουλα ένοχη.

Η Ιωάννα, όπως είπε, αισθάνεται δικαιωμένη από την απόφαση του δικαστηρίου για την Έφη, η οποία της επιτέθηκε με το βιτριόλι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. «Μπορώ πια να επικεντρωθώ στην υγεία μου» είπε στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.


«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Ιωάννα, ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν δίπλα τους, αλλά και τον κόσμο που όπως ειπε: «Ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος για μένα… μου έδωσε κουράγιο για να συνεχίσω τον αγώνα μου»
«Ελπίζω να οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπο μου την ελπίδα να μην φοβόνται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους».

Ενώ κατέληξε στέλνοντας το δικό της μήνυμα: «θα είμαι δίπλα τους σε ότι χρειασθούν».

Τι ισχυρίστηκε η υπεράσπιση

Ο συνήγορος της Έφης Κακαράντζουλα, Σάκης Κεχαγιόγλου προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να αποφύγει την καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στη σημερινή του αγόρευση ισχυρίστηκε ότι η Έφη, αν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα «είχε άλλους 100 τρόπους να το κάνει».

Στο άκουσμα των επιχειρημάτων, ο εισαγγελέας της έδρας πήρε τον λόγο αναφέροντας πως η κατηγορούμενη, είχε αποδεχτεί πριν την πράξη της ότι ρίχνοντας στο πρόσωπο της Ιωάννας το βιτριόλι αυτή μπορεί να το εισέπνεε, να το κατάπινε, να πήγαινε στον τράχηλο και να πέθαινε. «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης σημείωσε ακόμη ότι δεν θα ζητηθεί να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό είναι επειδή με την αναγνώριση της ειλικρινούς μεταμέλειας θα ζητηθούν από τον νόμο πράξεις που να καταδεικνύουν την προσπάθεια της να άρει τις συνέπειες των πράξεων της, όπως η οικονομική ενίσχυση στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο δεν καθίσταται εφικτό καθώς τόσο η ίδια η κατηγορούμενη όσο και η οικογένειά της δεν έχουν την οικονομική επάρκεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook