Ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία. 

Την ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν κατά 1.000-2.000 τα ημερήσια κρούσματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά, ο καθηγητής επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000-9.000 κρούσματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα παρότι φαντάζει βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω του εμβολιασμού. 

«Ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, στο προηγούμενο κύμα, το οποίο διήρκησε 121 μέρες, από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων ήταν 52 νεκροί, την ημέρα και συνολικά 6.318. Σε αυτό το κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 128 ημέρες, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 26 και το σύνολο των θανάτων είναι 3.362. «Η διαφορά έγκειται στην επίδραση του εμβολιασμού. Γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook