Νίκος Τζανάκης: «Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του» [βίντεο]
Σε μία ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα για την επιλογή τους να παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε στο γιατί η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση κι έρχεται επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου.
«Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Νομίζω ότι θα έπρεπε αυτή η απόφαση να είχε παρθεί πιο νωρίς, αλλά η εξίσωση αυτή είναι πολύ δύσκολη. Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Σχετικά με την επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες, όπως το δημόσιο, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί, ωστόσο θα δημιουργήσει πρακτικό πρόβλημα ή και θέματα εθνικής ασφάλειας. «Μπορεί να δημιουργηθεί θέμα λειτουργίας του κράτους, όπως συνέβη και με τους υγειονομικούς», δήλωσε.
Ιδιαίτερα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον Covid, όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο.
«Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν το υγειονομικό σύστημα, το κάνουν μονοθεματικό, και άνθρωποι που έχουν προβλήματα όπως καρκίνο ή για επείγουσα διαχείριση μίας σοβαρής νόσου, περιμένουν στην ουρά. Το υγειονομικόσύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή στον χρόνο που πρέπει, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να έχουν πρόβλημα χρόνιων νοσημάτων και να μη βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο», είπε.
Νωρίτερα ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, είχε προτείνει να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις χειμερινές διακοπές, ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού. Ως προς αυτό το μέτρο ο κ. Τζανάκης τόνισε τα εξής:
«Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να είναι στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες ιχνηλασιών. Δεν μπορούμε από εμπειρικές μαρτυρίες γονέων να παρθούν τέτοια μέτρα. Θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να δει τις ιχνηλατήσεις και τα κρούσματα σε σχολεία και εν συνεχεία να πάρει τη σωστή απόφαση».
Ολες οι Ειδήσεις
- Γρηγόρης Αρναούτογλου για την απώλεια της μητέρας του: Θέλαμε πραγματικά να σταματήσει αυτός ο πόνος που βίωνε – Τα συγκινητικά λόγια που αντάλλαξε με τον Αντώνη Ρέμο (βίντεο)
- Ελένη Βουλγαράκη: -“Δεν θα τα αφήσω όλα, έχω παλέψει πάρα πολύ” (βίντεο)
- Αντελίνα Βαρθακούρη για Ελένη Βουλγαράκη: “Έχει έρθει στη θέση μου τώρα να πρέπει να βγει να απολογηθεί” (βίντεο)
- Νορβηγία: Υπό κράτηση ο γιος της πριγκίπισσας διαδόχου λόγω νέων κατηγοριών σε βάρος του λίγο πριν τη δίκη για βιασμό
- Κ. Μητσοτάκης: Το δίλημμα δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος, αλλά Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης, ή Ζωή, ή Βελόπουλος
- Εξαφάνιση Λόρας: Νέα στοιχεία για την 16χρονη – Σε Φρανκφούρτη & Αμβούργο οι έρευνες για τον εντοπισμό της – Τι λέει ο ετεροθαλής αδελφό της (βίντεο)
- Δημοσκόπηση Alco: Στις 13 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Από που αντλούν ψήφους Καρυστιανού και Τσίπρας
- Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον άρπαξαν, τον κράτησαν ζωντανό για έξι μέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 10 σφαίρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook