Συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Τι δείχνει η υγειονομική εικόνα της χώρας
Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τα μέτρα που θα αναγγελθούν αύριο
Με το τρίτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών, αύριο θα συνέλθει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πολυαναμενόμενη εισήγηση με όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, ακόμα και του ολικού λοκντάουν. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο φαντάζει ιδιαίτερα δυσάρεστη λόγω της οικονομικής ασφυξίας της αγοράς.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για κρίσιμη καμπή, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής εφαρμογής και τήρησης των υπαρχόντων».
Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, «μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου, και δη στη Θεσσαλονίκη», όπου βρέθηκε για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και τη διασπορά των μεταλλάξεων.
Στο ίδιο πλαίσιο οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.
«Δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να αποφύγουμε διασπορά του ιού, έχουμε αύξηση κρουσμάτων, είμαστε εδώ για να αποφύγουμε νέα διασπορά και νέους κινδύνους. Το φως στο τούνελ το βλέπουμε και δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμούς» είπε σήμερα.
Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες σενάρια αυστηροποίησης των μέτρων, με μερίδα της επιστημονικής κοινότητα να μην αποκλείει την επιβολή ενός ολικού lockdown- επιλογή που, ωστόσο, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην παρούσα φάση με τους ειδικούς να εξετάζουν μικρότερες αλλά αυστηρές παρεμβάσεις για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 18:00, το κλείσιμο κάποιων σχολικών βαθμίδων και η επιστροφή της αγοράς στο click away.
Αν φαίνεται να συμφωνούν σε κάτι οι ειδικοί είναι στην άμεση λήψη μέτρων. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύστησε σε όλους αυξημένη επαγρύπνηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα ειδικά στην Αθήνα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή το επόμενο 48ωρο, ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, αλλά και για το Λασίθι. Στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό και 123% στη Δυτική Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών ατόμων είναι άνω των 40 ετών. Για τις νοσηλείες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού η οποία είναι συνδυασμός μεταλλάξεων, συμπληρώνοντας ότι αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ξέσπασε σε κλάματα η Ελεονώρα Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο: Έχω υπάρξει θύμα κακοποίησης σε σχέση μου, απλά ήμουν τυχερή
- Σάλος στην Τουρκία με ισχυρισμούς ότι ο Ιμάμογλου είχε εξωσυζυγική σχέση με αθλήτρια του βόλεϊ ενώ αναμένεται η δίκη του για το πλαστό πτυχίο
- Live η τελετή υποδοχής της πρώτης φρεγάτας Belharra, «Κίμων», στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: O γιός τους έκανε τα πρώτα βήματα – Φωτογραφία
- RealPolls: Πάνω από τις ευρωεκλογές η ΝΔ, στη 2η θέση η Πλεύση Ελευθερίας – Η απήχηση Τσίπρα, Καρυστιανού
- Αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν «ακόμα και τις επόμενες 24 ώρες» – Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από τη στρατιωτική βάση του Κατάρ – «Μου είπαν ότι σταμάτησαν οι σκοτωμοί στο Ιράν», είπε ο Τράμπ
- Παναθηναϊκός – Αρης 3-0: Χατ τρικ Μπακασέτα και τώρα… ΠΑΟΚ για τον τελικό
- Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε 2-0 επί του Ολυμπιακού στο “Γ. Καραϊσκάκης” και πήρε το εισιτήριο για τους “4”
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook