Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ παρουσιάζουν διαταραχές ένα χρόνο αργότερα
Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, παρουσιάζουν σωματικές, ψυχολογικές ή γνωσιακές διαταραχές ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 246 ασθενείς από 11 νοσοκομεία στην Ολλανδία, 1 χρόνο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω νόσου COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι το 74.3% των ασθενών που επιβίωσαν ανέφεραν σωματικά συμπτώματα, 26.2% συμπτώματα σχετιζόμενα με την ψυχική τους υγεία και 16.2% συμπτώματα που αφορούσαν τη γνωσιακή τους λειτουργία.
Επιπλέον, σχεδόν 60% από τους ασθενείς οι οποίοι εργάζονταν πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο, ανέφεραν προβλήματα στην εργασία τους, ένα χρόνο αργότερα, όπως ανάγκη να εργάζονται λιγότερες ώρες ή ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής τους άδειας.
Τα δύο τρίτα των ασθενών ανέφεραν νέα σωματικά συμπτώματα ως αποτέλεσμα της νοσηλείας τους στη ΜΕΘ. Μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, το 17,9% ανέφερε άγχος και το 18,3% ανέφερε κατάθλιψη, ενώ το 9,8% των επιζώντων ανέφεραν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους.
Η μελέτη αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η εισαγωγή στη ΜΕΘ λόγω COVID-19 ακόμα και ένα χρόνο μετά από την νοσηλεία. Με βάση τα ευρήματα αυτά φαίνεται ότι είναι απαραίτητο οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μακροπρόσθεσμες επιπλοκές να ξεκινούν αποκατάσταση ήδη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στις ΜΕΘ.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ο Απόστολος Χρήστου στο Allwyn Game Time ρίχνει στην πισίνα τους Μπολτ, Τεντόγλου και Πετρούνια
- Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το Med Watch – Πώς λειτουργεί το ΑΙ εργαλείο που σαρώνει τις ιατρικές διαφημίσεις – Εντοπίστηκαν 231 παραβάσεις
- Αθηνά Μαξίμου: Αποχαιρέτισε τον Γιώργο Μαζωνάκη χορεύοντας το «Να Περνάς» – “Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε” – Βίντεο
- Θρίλερ με το χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του Μαζωνάκη – «Κατασχέθηκε αλλά δεν έχει ανοιχθεί ακόμα», είπε η Δημογλίδου (βίντεο)
- Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
- Ραφαέλα Ψαρρού για τα 15 χρόνια με τον Γιώργο Καράβα: «Εξελισσόμαστε μαζί, σε κάθε δική σου τρέλα είμαι εκεί, όπως και εσύ»
- «Διαχωρίζω τη θέση μου» με τον Μάνο Βουλαρινό – Επιστρέφει δριμύτερος τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου – Τρέϊλερ
- Ειδική ρήτρα στήριξης σε ρεύμα και καύσιμα ζητά ο Γ. Αυτιάς από την Κομισιόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook