Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά προβλέπει το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστά την προσοχή των πολιτών, συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επιδείνωση του καιρού.

Αναλυτικά:

Άστατος θα είναι ο καιρός τις πρωινές ώρες στα δυτικά – βορειοδυτικά από την Πελοπόννησο μέχρι το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Θα εκδηλώνονται διάσπαρτες βροχές με τη μορφή μπόρας και κάποιες καταιγίδες.

Ανάλογη θα είναι η εξέλιξη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου δεν αποκλείεται τα φαινόμενα τοπικά να έχουν έντονο χαρακτήρα. Στην υπόλοιπη χώρα, η Τρίτη ξεκινά αρκετά καλά, με ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα.

Τα φαινόμενα ωστόσο προς το μεσημέρι, θα ενταθούν. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα μεταφερθούν σταδιακά ανατολικότερα. Θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, στη Θεσσαλία, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία δεν αποκλείεται αυτές οι βροχοπτώσεις να είναι έντονες και να έχουν διάρκεια. Την ίδια ώρα, στα περισσότερα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της βορειοδυτικής Στερεάς πάνω από τα 1.400 μέτρα θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις.

Στην Αττική, η μέρα θα ξεκινήσει με λίγα σύννεφα αλλά αναμένεται από τα δυτικά να υπάρξει ένα πέρασμα από μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, τις πρωινές ώρες το σκηνικό του καιρού θα είναι μουντό με κάποιες ομίχλες, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (23/2) η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα, με τις βροχές να παραμένουν σε όλο το Αιγαίο, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Τσικνοπέμπτη, πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα και προς το απόγευμα θα είναι ακόμα λιγότερα στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 7 κατά τόπους 8 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού από το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Τροχαία κλπ..
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από την Τρίτη 22-02-2022 έως το απόγευμα της Πέμπτης 24-02-2022, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook