Η πλατφόρμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, με την τέταρτη δόση ανοίγει στις 7 Απριλίου για τους άνω των 80.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 ετών και σε παιδιά με νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς:

• Εγκρίθηκε η χορηγία της 4ης δόσης σε παιδιά – 12 -17 ετών ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου – 3 μήνες μετά της χορήγηση της 3ης δοσης

• Παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο – θα Χογηγείται 3η δόση, έξη μήνες μετά την δεύτερη δόση.

• Η αναμνηστική δόση εξακολοθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

• Η Εθνική Επιτροπή συζήτησε σήμερα διεξοδικά για την 4η δόση (2η αναμνηστική). Η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων .

• Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η ΕΘνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνουμε 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική.

Άνοιγμα πλατφόρμας

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά και ανά δεκαετία.

Δηλαδή:

• Για τους 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου
• Για τους 70 – 79 θα ανοίξει την επόμενη βδομάδα και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 60 – 69
Η 4η δόση συστήνεται να γίνει σε ηλικίες άνω των 60 ετών ενώ η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού θα γίνει σταδιακά καθώς ανά εβδομάδα θα ανοίγει η πλατφόρμα ανά δεκαετίας ηλικίας με την αρχή να γίνεται για τους 80 ετών και άνω.

Πιστοποιητικό νόσησης
Σε σχέση με τα πιστοποιητικά χθες είχαμε υπουργική απόφαση η οποία συνοψίζεται στο ό,τι μετά την δεύτερη δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 9 μήνες και το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μηνών, υπενθύμισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook