Την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, σε βαθμό κακουργήματος αναμένεται να ζητήσει ο ανακριτής μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας.

Με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών κρίθηκε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για τα πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστική σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης στη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και στοίχισε 103 ανθρώπινες ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αδικήματα που είχαν απαγγελθεί μέχρι σήμερα σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη φονική πυρκαγιά είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ επίμονα ήταν τα αιτήματα συγγενών των θυμάτων για αναβάθμιση της κατηγορίας, όπως και του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη που είχε διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Ειδικότερα, με το βούλευμα κρίνεται ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι, ζητείται περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος των συγκεκριμένων πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής. Μέσα από χιλιάδες σελίδες, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, κατέληξαν ομόφωνα στην συγκεκριμένη κρίση, βασιζόμενοι στα στοιχεία που περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη για 13 άτομα για πλημμεληματικές κατηγορίες και την πλήρη απαλλαγή δέκα ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα και εάν τελικά η δίωξη ασκηθεί οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία αυτή τη φορά για το κακούργημα της έκθεσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook