«Η Αττική κινδυνεύει με καταστροφή», εκτιμά ο γιατρός-ερευνητής στην Ουάσινγκτον, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης  μιλώντας στον Alpha 98,9:  «Νομίζω ότι από δω και πέρα, κάθε μέρα που χάνεται είναι πολύ σημαντική για να σταματήσει το νέο κύμα. Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση, οπότε χρειαζόμαστε λιγότερη κινητικότητα, λιγότερα επαφές, λιγότεροι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους».

Όπως επισήμανε, η Αττική κινδυνεύει με καταστροφή: «Πρακτικά, δεν γίνεται τίποτα άλλο. Όλοι ξέρουμε ότι δεν εφαρμόζονται τέλεια τα μέτρα, πρέπει να εντατικοποιηθούν. Δεύτερον, ίδιας σημασίας, είναι να βρεθούν και να γίνουν τα εμβόλια. Πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει απ’ όπου μπορεί των προμήθεια των εμβολίων και πρέπει οι πολίτες να τα κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Στο δίλημμα σκληρό lockdown ή λειτουργία της οικονομίας με μέτρα, απαντά: «Αυτό υπάρχει παντού. Η πείρα έχει δείξει ότι όσο σκληρότερο είναι το lockdown και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο καλύτερα», επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας στο πρώτο κύμα, με την επιβολή του ολικού lockdown τον περασμένο Μάρτιο.

«Την άνοιξη είχαμε ένα σοβαρό lockdown, που καθυστέρησε την επέκταση του ιού για πολύ μεγάλο διάστημα. Το επόμενο κύμα για την Ελλάδα ήταν πολύ αργά το φθινόπωρο, ενώ για άλλες χώρες που δεν εφάρμοσαν γρήγορο κλείσιμο στην αρχή της επιδημίας, δεν είχαν την ίδια τύχη. Έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο σκληρό είναι το lockdown και γρήγορο, τόσο καλύτερα. Το έδειξε και η Κίνα και η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία, πολλές χώρες που κατάφεραν να σταματήσουν την επιδημία σε νένα φοβερά καλό επίπεδο ή να τη μηδενίσουν», υπογράμμισε.

Για τον ίδιο, πόσο πρέπει να διαρκέσει το σκληρό lockdown; «Έχω πει εδώ και καιρό ότι ο χειμώνας θα πρέπει να βγει χωρίς τα εμβόλια, δυστυχώς, γιατί δεν υπήρχε καιρός να παρασκευαστούν και να γίνουν. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κοπεί η μετάδοση του ιού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με lockdown».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook