Η Λιζ Τράς είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Έτσι η Λιζ Τρας μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος.

Προ των εξελίξεων, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στη Λιζ Τρας, αύριο, 6 Σεπτεμβρίου όταν θα επισκεφτούν και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης της οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης έσπευσαν να συγχαρούν τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, υπενθυμίζοντας της την ανάγκη να σεβαστεί τη συμφωνία για το Brexit

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι αναμένει από τη Λιζ Τρας ότι η Βρετανία θα σεβαστεί όλες τις πλευρές της συμφωνίας.

«Μαζί αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική σχέση, σε πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση στο Twitter.


Η τοποθέτηση της επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι τυχαία, καθώς η Λις Τρας έχει δεσμευτεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του προκατόχου της, ενώ εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι άκαρπες.
Συγχαρητήρια εξέφρασε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο @trussliz (Λιζ Τρας)! Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά –ως εταίροι και φίλοι».

Η διαδρομή, οι σπουδές και οι απόψεις της 

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, ήταν εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» αφήνοντας τη θέση της επικεφαλής οικονομικών θεμάτων σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Είναι η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Για την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Λιζ Τρας είναι η «ξανθιά Θάτσερ της νέας χιλιετίας και του Instagram». Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ της «Σιδηράς Κυρίας» και της Τρας.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς, η Τρας όπως και η Θάτσερ, δεν φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο. Αντίθετα με τη Θάτσερ, ωστόσο, μεγάλωσε σε ένα αριστερό «αντιθατσερικό» σπίτι. Οι γονείς της την πήγαιναν συχνά σε διαδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «Έξω η Μάγκι! Έξω η Μάγκι!».

Η Λιζ Τρας ακολούθησε πάντως μια πολύ πιο συμβατική σταδιοδρομία. Σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στην Οξφόρδη και εργάστηκε για την πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.
Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και εν συνεχεία επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Υπέγραψε μάλιστα μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, αν και κάποτε έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αρχή της πολιτικής της καριέρας, η Λιζ Τρας ξεκίνησε από την Αριστερά για να φτάσει στη Δεξιά και από το «κάτω η μοναρχία» που φώναζε στα 19 της για να φτάσει να είναι υπέρμαχος του Brexit και να χαρακτηρίζει τη βασιλική οικογένεια ως «απαραίτητη» για τη ζωή της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Λιζ Τρας χαρακτηρίζεται ως «shapeshifter», ένας όρος που χρησιμοποιείται κυρίως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και αποδίδεται σε χαρακτήρες που μπορούν να αλλάζουν εύκολα την όψη και το σχήμα τους, υποδυόμενοι κάποιον άλλον.

Μετά το λύκειο, η Λιζ Τρας σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης — όπως πολλοί πρωθυπουργοί πριν από αυτήν.

Ήταν πρόεδρος των κεντροαριστερών Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σε μια διάσκεψη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών στο Μπράιτον το 1994 ζήτησε την κατάργηση της μοναρχίας. «Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται για να κυβερνούν», είπε στους αντιπροσώπους. Αλλά σήμερα, περιγράφει τη βασιλική οικογένεια ως «απαραίτητη» για τη Βρετανία.

«Ένας από τους πιο δύσκολους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί ποτέ»

Ο νυν σύμβουλος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νιλ Φόσετ, συνεργάστηκε με τη Λιζ Τρας εκείνη την εποχή και την χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο δύσκολους ανθρώπους με τους οποίους έχω δουλέψει ποτέ».

«Είναι εξαιρετικά ισχυρογνώμων και διατηρεί τις απόψεις, ακόμα και αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό που θέλει δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ δύσκολο να πει κανείς σε ποια ιδεολογία πιστεύει πραγματικά. Εξέφραζε δυνατές και σημαντικές θέσεις, ανάλογα το κοινό στο οποίο μιλούσε».

Η γκάφα με τον Νίκο Δένδια

Παρ’ όλα αυτά, η Λιζ Τρας έγινε ιδιαίτερα γνωστή και στη χώρα μας, όταν, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, έγραψε ότι συναντήθηκε με τον Νίκο… Βέρτη, τον αγαπημένο τραγουδιστή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook