Στην επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου Γ' σε βασιλιά προχώρησε το Συμβούλιο Διαδοχής στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο, σε μία μακραίωνη τελετή η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη με τηλεοπτική κάλυψη με τη χώρα να έχει εθνικό πένθος για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Κατά το πρώτο σκέλος της τελετής, η Λόρδος Πρόεδρος του Ιδιαιτέρου Συμβουλίου του Στέμματος, Πένυ Μόρνταντ, ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και ανακήρυξε βασιλιά τον Κάρολο Γ’.

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του παλατιού του Αγίου Ιακώβου, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β’ μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρα του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε ασύγκριτη σε διάρκεια και αφοσίωση.

Θρηνούμε και ευχαριστούμε τη μητέρα μου

Μιλώντας στο Συμβούλιο, ο βασιλιάς Κάρολος ανέφερε πως η βασιλεία της μητέρας του ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση.

«Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την προάσπιση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των Νησιών και των Κοινοπολιτειακών Βασιλείων και Εδαφών σε όλο τον κόσμο. Με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου», ανέφερε ο Κάρολος.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Το Συμβούλιο Διαδοχής απαρτίζεται από περίπου 700 μέλη, νυν και πρώην πολιτικούς, μέλη της βασιλικής οικογένειας, κληρικούς, μέλη της Βουλής των Λόρδων, ύπατους αρμοστές και αξιωματούχους της Κοινοπολιτείας, κρατικούς αξιωματούχους κ.ά.

Το απόγευμα ο νέος βασιλιάς θα παραχωρήσει ακρόαση κατά σειρά στον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι που είναι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας, στην Πρωθυπουργό Τρας και στο υπουργικό συμβούλιο, στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στον Ηγούμενο του Γουέστμινστερ.

Nωρίτερα τις 12.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύπτεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρίσκεται η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον, του Τζέιμς Κάμερον κ.α.

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι παρών. Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β’ μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρα του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε ασύγκριτη σε διάρκεια και αφοσίωση. Στη συνέχεια ο Κάρολος ο Γ’ έδωσε όρκο να προστατέψει την Εκκλησία της Σκωτίας.

Μετά από αυτό το τμήμα της τελετής θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση του νέου Βασιλιά με το ιδιωτικό του συμβούλιο. Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου.

«Έχω βαθιά επίγνωση της μεγάλης κληρονομιά, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες. θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε στη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook