Σε θρίλερ με πολλές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση των διαρροών στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου σύμφωνα με το Spiegel, την ώρα που οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, έχουν προκαλέσει ανησυχία και αύξηση των τιμών.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

Μυστήριο με τον Nord Stream: Όλα οδηγούν σε σαμποτάζ – Εκτινάχτηκαν 20% οι τιμές του φυσικού αερίου

Μετά τις τρείς διαρροές που εντοπίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δύσκολα θα το απέδιδε κανένας σε σύμπτωση.

Η πιθανότητα σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν και ολοένα ως σενάριο αποκτά όσο και περισσότερες πιθανότητες, αλλά οι δράστες είναι άγνωστοι.

Αντίστοιχα το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύουν και οι αναφορές για εκρήξεις κοντά στους αγωγούς.
Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα (26/9) ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα Τρίτη (27/9).

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δολιοφθορά. «Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους και γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι σύμπτωση», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για πολύ «ανησυχητικά νέα» επισημαίνοντας ότι οι διαρροές επηρέασαν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου και σημείωσε ότι δεν αποκλείεται κανένα σενάριο, δηλαδή και της δολιοφθοράς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης στο υποθαλάσσιο δίκτυο φυσικού αερίου και αυτή τη στιγμή οι γερμανικές, οι δανικές και οι σουηδικές αρχές ερευνούν όλα τα περιστατικά, σημειώνει το BBC.

Η πιθανότητα βλάβης που προκαλεί διαρροή, λόγω κακής συντήρησης ή λόγω δυσλειτουργίας, είναι ούτως ή άλλως σπάνια, λέει από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία των αγωγών.

Η πιθανότητα ατυχήματος, λόγω μιας κατολίσθησης θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί από τα γεωλογικά ινστιτούτα ενδείξεις για αυτό. Ούτε είναι πιθανόν να καταστραφεί ο αγωγός από τη δραστηριότητα ψαράδων ή από πρόσκρουση υποβρυχίων. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά είναι περίεργο να συνέβησαν όλα μαζί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν έχει επηρεάσει ακόμη την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Euronews.

H λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η Ρωσία επικαλέστηκε αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου
Την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και 20%, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά στο μέλλον. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Το μήνυμα που μοιάζει να στέλνει η Μόσχα είναι ότι δεν θα διστάσει να παίξει βρώμικα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook