Και τέταρτη διαροή εντοπίστηκε σήμερα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Το Λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην  σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επισήμανε η Τζένι Λάρσον, διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1.

«Η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη», εξήγησε.

Οι δύο άλλες διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Μέχρι στιγμής η Σουηδία έκανε λόγο για μία διαρροή στον Nord Stream 1 και η Δανία για μία σε κάθε έναν από τους αγωγούς, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από δύο ύποπτες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί και το βράδυ. Οι διαρροές εντοπίζονται στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, αλλά στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Προς αναζήτηση των ενόχων

Ίσως να μην είναι δυνατόν να προσδιοριστεί οριστικά αν οι υποθαλάσσιες εκρήξεις της Δευτέρας στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν έργο ρωσικού σαμποτάζ.

Όπως αναφέρει ο Guardian στην ηλεκτρονική του έκδοση τα περιστατικά έλαβαν χώρα κοντά -αλλά ακριβώς έξω- από τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων του Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, το είδος της διαβάθμισης που θα μπορούσε να αναμένεται από έναν κρατικό παράγοντα που έχει υπόψη του τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επίθεση. Ένα υποβρύχιο με στόχο τους αγωγούς θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στα σχετικά ρηχά νερά της Βαλτικής, όπου τα βάθη σπάνια ξεπερνούν τα 100 μέτρα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά που να παραπέμπει σε υποβρύχια από τις χώρες που ερευνούν τα περιστατικά.

Ούτε η Βαλτική είναι η τοποθεσία όπου θα είχε νόημα να αναπτυχθούν υποβρύχια βαθέων υδάτων Losharik, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Ρώσους για να κόψουν τα καλώδια επικοινωνίας που περνούν βαθιά κάτω από τον Ατλαντικό, όπου τα νερά έχουν μέσο βάθος περισσότερο από 3.500 μέτρα.

Μια βρετανική στρατιωτική πηγή υπέθεσε ότι οι νάρκες μπορεί να τοποθετήθηκαν διακριτικά από ένα «καμουφλαρισμένο» εμπορικό σκάφος και να πυροδοτήθηκαν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα. Αυτή θα ήταν μια επιχείρηση που θα έπρεπε να έχει αναληφθεί με κάποια προσοχή, αλλά όχι με ιδιαίτερα εξειδικευμένους στρατιωτικούς πόρους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook