Η Εισαγγελία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών κοντά στους κατεστραμμένους αγωγούς του Nord Stream.

Από τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνεται ότι οι εκρήξεις και οι ζημιές στους αγωγούς του Nord Stream αποδίδονται σε σαμποτάζ σύμφωνα με τις αρχικές υπόννοιες,

Oι εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, ανέφεραν σήμερα ερευνητές στη Σουηδία.

Στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Αυτά τα ευρήματα, κοντά σε ζημιές στον αγωγό, επιβεβαίωσαν ότι είχε γίνει δολιοφθορά, δήλωσαν.

H Σουηδική Εισαγγελική Αρχή ανέφερε σήμερα Παρασκευή 18/11: «Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν».

«Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», προστίθεται.

Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι αγωγοί Nord Stream και Nord Stream 2 διασχίζουν τα ύδατα της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας.
Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης στην κρίση της Ουκρανίας. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη πολλές λεπτομέρειες των ερευνών τους. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τις επιθέσεις, υποπτευόμενος τη δολιοφθορά.

Στη Σουηδία, την έρευνα διευθύνει η υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας. Στη Δανία και τη Γερμανία, η αστυνομία και οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών αυτών συμμετέχουν στις έρευνες.

Οι επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream είχαν φέρει στο στόχαστρο το Κρεμλίνο, το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε τη Δύση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook