Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ την προσάρτηση των 4 ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία αλλά και την αίτηση ένταξης στη Συμμαχία που υπέβαλε η Ουκρανία.

Όπως αρχικά τόνισε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ η προσάρτηση 4 ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Όλα τα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, παραμένουν ουκρανικά» τόνισε, προσθέτοντας πως «Η κινητοποίηση δείχνει την αδυναμία της Ρωσίας και ότι ο Πούτιν απέτυχε».

Η συνέντευξη του Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία», προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι θα υπάρξει «σκληρή απάντηση» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις προσαρτήσεις, τονίζοντας ότι τα εδάφη αυτά είναι ουκρανικά όπως και η Κριμαία.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρέπεμψε ουσιαστικά το Κίεβο στις αποφάσεις της Συνόδου του περασμένου Ιουνίου στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι θα εξεταστεί και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλες τις χώρες – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσιά, τη χαρακτήρισε «προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους», χαρακτηρίζοντάς την τη μεγαλύτερη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, σημείωσε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook