H πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας γίνεται από σήμερα, η Τζόρτζια Μελόνι, καθώς κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, και μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ανακοίνωσε τη σύνθεση του υπουργικού συμβολίου.

Η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας να αντιμετωπίσει την καχυποψία της υπόλοιπης Ευρώπης, τη σκιά του Μάριο Ντράγκι, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα της και τα προβλήματα με τους κυβερνητικούς εταίρους της.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ορκίσθηκε το Σάββατο στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο. Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, 24 υπουργούς και έναν υφυπουργό στον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες. Η νέα πρωθυπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας να αντιμετωπίσει την καχυποψία της υπόλοιπης Ευρώπης, τη σκιά του Μάριο Ντράγκι, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα της και τα προβλήματα με τους κυβερνητικούς εταίρους της.

Όλοι οι υπουργοί ορκίσθηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του έθνους».

Πριν την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα. Και ο Ματέο Σαλβίνι μετέβη στο Κυρινάλιο  με την σύντροφό του Φραντσέσκα και τα 2 παιδιά.

Αύριο στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Μάριο Ντράγκι στην Τζόρτζια Μελόνι. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίση που διέρχεται και η Ιταλία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook