Τραγωδία στη Σεούλ: Στους 151 οι νεκροί – Εθνικό πένθος στη χώρα – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τις σκηνές φρίκης
Σε μακελειό κατέληξαν οι εορτασμοί για το Χάλογουιν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 152 τραυματίστηκαν από ποδοπάτημα σε ένα λαβύρινθο από στενά σοκάκια στη συνοικία Ιτεγουόν, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση και τις εκδηλώσεις για το Χάλογουιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Guardian» η πλειοψηφία των νεκρών είναι έφηβοι, 97 κορίτσια και 54 αγόρια. Κατά τις ίδιες πηγές, στην περιοχή επιχείρησαν 400 σωστικά συνεργεία, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο Reuters: «Αντίκρισα δίπλα σε ένα κτήριο δεκάδες σορούς. Ήταν σαν να έβλεπα ένα ”αυτοσχέδιο” νεκροτομείο. Τροχοφόρα φορεία μετέφεραν τις σορούς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους».
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλήθος άρχισε να κινείται προς ένα μπαρ όταν ακούστηκε ότι κατέφθασε ένας σελέμπριτι. Τότε ήταν που επικράτησε συνωστισμός και ποδοπατήθηκαν.
Για «μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί» μίλησε ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σοκ-γελ. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τα αίτια «για να διασφαλίσει ότι τέτοιο δυστύχημα δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον». Συλλυπητήρια δια των ηγετών, εκφράζει η διεθνής κοινότητα. Βαθύτατη θλίψη για τη χθεσινή πολύνεκρη τραγωδία στη Σεούλ, εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.
Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες και στους αγαπημένους των θυμάτων, επισημαίνει.
O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter: «Δραματικά νέα έρχονται από τη Σεούλ. Οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά σε όσους επιχειρούν για το συμβάν και σε όλους τους πολίτες της Νότιας Κορέας αυτές τις δραματικές ώρες».
Be careful ! #itaewon pic.twitter.com/tuEaPelXqQ
— ᗰᗩᖇIᗴ (@marmeyr) October 29, 2022
«Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, σαν σε ομαδικό τάφο. Κάποιοι έχαναν σταδιακά τις αισθήσεις τους, άλλοι ήταν ήδη νεκροί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.
Σκηνές φρίκης περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ο Λι Μπομ-σοκ, ένας γιατρός που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην περιοχή. «Όταν επιχείρησα την πρώτη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), δύο θύματα κείτονταν στο πεζοδρόμιο. Λίγο αργότερα, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε».
«Πολλοί περαστικοί έσπευσαν να μας βοηθήσουν», συνέχισε. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια… Πολλά θύματα είχαν χλομιάσει. Δεν μπορούσα να μετρήσω τον σφυγμό τους ή να ελέγξω την αναπνευστική λειτουργία τους και πολλοί από αυτούς είχαν ρινική αιμορραγία. Προσπαθώντας να εφαρμόσω ΚΑΡ.Π.Α., έβγαινε αίμα από το στόμα τους», περιγράφει.
The rescue of the people in distress..at a party during the Halloween celebrations..in South Korea..#SouthKorea #Halloween #Seoul #Itaewon #이태원 #이태원사고 #압사사고 pic.twitter.com/cClBlfhTt3
— Siraj Noorani (@sirajnoorani) October 29, 2022
BREAKING: Footage shows the very moment when people were being crushed by the weight of other people in Itaweon, South Korea in connection to a Halloween party. #Itaewon #이태원 #이태원사고 #압사사고 #SouthKorea #Seoul #HalloweenEnds #Halloween pic.twitter.com/5Lfri7vhoo
— Prateek Pratap Singh (@PrateekPratap5) October 29, 2022
Ολες οι Ειδήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: O γιός τους έκανε τα πρώτα βήματα – Φωτογραφία
- RealPolls: Πάνω από τις ευρωεκλογές η ΝΔ, στη 2η θέση η Πλεύση Ελευθερίας – Η απήχηση Τσίπρα, Καρυστιανού
- Αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν «ακόμα και τις επόμενες 24 ώρες» – Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό από τη στρατιωτική βάση του Κατάρ – «Μου είπαν ότι σταμάτησαν οι σκοτωμοί στο Ιράν», είπε ο Τράμπ
- Παναθηναϊκός – Αρης 3-0: Χατ τρικ Μπακασέτα και τώρα… ΠΑΟΚ για τον τελικό
- Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε 2-0 επί του Ολυμπιακού στο “Γ. Καραϊσκάκης” και πήρε το εισιτήριο για τους “4”
- «Είμαστε εδώ για σένα»: Έκκληση από το Χαμόγελο του Παιδιού στη Λόρα να επικοινωνήσει – Νέες μαρτυρίες και βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις της 16χρονης σε Ζωγράφου και Ομόνοια (βίντεο)
- Μαρία Καβογιάννη: Το πάρτι για τα 68α γενέθλιά της, η τούρτα από τη Βίκυ Σταυροπούλου και τα κλαρίνα
- AEK – ΟΦΗ 0-1: «Μπαλωθιά» για τελικό και… νοκ άουτ η Ένωση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook