O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μήνυμα του προς τους ηγέτες της G20 στη Σύνοδο Κορυφής στο Μπαλί , απηύθυνε μήνυμα και έθεσε τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Στην παρέμβασή του ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας. Με την Ουκρανία.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Και πρότεινε να επεκταθεί σε δύο ακόμη ουκρανικά λιμάνια η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, η οποία επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Οι  προτάσεις της Ουκρανίας για ειρήνη:

1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια.

2. Ασφάλεια τροφίμων.

3. Ενεργειακή ασφάλεια.

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

8. Τερματισμός της οικοκτονίας

9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

10. Το τέλος του πολέμου.

G20: Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου αναγνωρίζει τις επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία»

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ρωσία, αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook