Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Τουρκία μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα βορειοδυτικά της χώρας.

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία σημειώθηκαν 106 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι στα 4,3 Ρίχτερ.

O σεισμός που ήταν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος κάπου δέκα χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 04:08 (τοπική ώρα• 03:08 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του βρισκόταν κάπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.
«Έχουμε τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σε κρίσιμη κατάσταση», ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Σύμφωνα με την τουρκική Πολιτική Προστασία (AFAD), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,1 βαθμών, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από την πλευρά του υπολόγισε ότι είχε μέγεθος 6 βαθμών.

Κατά την ίδια πηγή ο τελευταίος απολογισμός από τον σεισμό κάνει λόγο για 50 τραυματίες με τους περισσότερους να έχουν καταγραφεί στην περιοχή Ντουτζέ όπου ήταν και το επίκεντρο της δόνησης. Τραυματίες υπάρχουν και στις πόλεις Ζονγκουλντάκ, Προύσα, Κωνσταντινούπολη, Σακάρια και Μπολού.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού και από τις καταστροφές

Την περιοχή που χτύπησε ο σεισμός επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος ανακοίνωσε ότι «έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση για σοβαρά κατεστραμμένα κτήρια». Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να μην επιστρέψουν στις κατοικίες τους διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει γενικευμένη διακοπή ρεύματος αλλά μόνο ελεγχόμενες για προληπτικούς λόγους.

Αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα – Αρκετοί μετασεισμοί
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας και ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD. Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη.

Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook