Είναι ο δικαστής που εξιχνιάζει το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, ο άνθρωπος που έκρινε την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή και των άλλων δύο πρωταγωνιστών, του Αντόνιο Παντζέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Αλλά αυτή η υπόθεση διαφθοράς του Κατάρ δεν είναι για τον ομοσπονδιακό εισαγγελέας Μισέλ Κλέζ πρωτόγνωρη, καθώς έχει τεράστια εμπειρία σε αυτό τον τομέα έρευνας.

Πίσω από την εμφάνιση ενός απλού χαμογελαστού ανθρώπου οι Βέλγοι, στο πρόσωπο του αναγνωρίζουν τον πιο άτεγκτο διώκτη του εγκλήματος του “λευκού κολλάρου”.

Την προσωπικότητα του Μισέλ Κλέζ σκιαγραφεί μέσα από τις δηλώσεις του το LiveNews στο MEGA

O Μισέλ Κλεζ αναλαμβάνει υποθέσεις υψηλού προφίλ και τις φτάνει μέχρι το τέλος απέναντι σε πολιτικούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες που πολλοί θα φοβόντουσαν ακόμα και να πουν το όνομα τους πόσο μάλλον να τους ερευνήσουν.

«Υπάρχουν οι ωραίες έρευνες , είναι οι έρευνες που γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας και είναι σε οικονομικές υποθέσεις. Αυτό συμβαίνει. Και πρέπει να ξέρετε ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε σε οικονομικά θέματα είναι πολύ κοντά στις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την αναζήτηση δολοφόνων για παράδειγμα. Είναι η παρακολούθηση των τηλεφώνων, είναι οι παρακολουθήσεις κλπ. Είναι τεχνικές των αστυνομικών αρκετά παραδοσιακές» αναφέρει ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Μισέλ Κλεζ.

Ο Μισέλ Κλεζ έχει ένα παρατσούκλι « ο κύριος εκατό εκατομμύρια». Τόσα ίσως και περισσότερα είναι τα λεφτά που έχει καταφέρει να φέρει στα βελγικά κρατικά ταμεία ο εισαγγελέας Βρυξελλών που στα 66 του είχε διαλευκάνει αμέτρητες υποθέσεις διαφθοράς πριν δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η έρευνα για το σκάνδαλο του Κατάρ.

«Δεν μου αρέσει ποτέ να μιλάω για τις υποθέσεις μου αλλά να πούμε ότι υπάρχουν υποθέσεις μέσα στις οποίες υπάρχουν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχουν υποθέσεις μέσα στις οποίες η στρατηγική που ονομάζω «ιστό της αράχνης» λειτουργεί καλά. Λοιπόν, δοκιμάζουμε τον «ιστό της αράχνης» και προφανώς η μύγα πιάνεται σε αυτό» εξηγεί ο Κλεζ.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που η έρευνα του άδειασε το Ευρωκοινοβούλιο και γέμισε τις Βελγικές φυλακές;
Συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας διαφθορά. Έστειλε στην φυλακή υπουργούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Αποκάλυψε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που κόστιζε στο Βέλγιο εκατομμύρια ευρώ και τιμώρησε τράπεζες. Άνοιξε τον φάκελο διαφθορά στην αστυνομία.

Τα δραματικά παιδικά χρόνια
Η ζωή του μικρού Κλεζ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν άδικη, το παιδί βρέθηκε να μεγαλώνει και να διαβάζει σε ένα φουρνάρικο, ήταν ένα μωρό εγκαταλελειμμένο, οι παππούδες του τον βρήκαν στο κρύο μέσα σε ένα καλάθι, τον είχαν αφήσει οι νεαροί γονείς του που δεν άντεχαν την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα παιδί.

«Είμαι ένα εγκαταλελειμμένο παιδί, που σώθηκα από τις σπουδές μου και τους παππούδες μου» έχει πει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο Αντερλέχτ όπου ζούσαν οι παππούδες ο μικρός Κλεζ ζύμωνε μαζί με τους παππούδες και ανάμεσα στα αλεύρια και τους φούρνους ξέκλεβε στιγμές διαβάσματος.

Οι σχέσεις με τους γονείς δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ ο πατέρας του έμεινε εκτός κάδρου και την σχέση με την μητέρα του είχε περιγράψει ως «εξαιρετικά σκληρή». Αν και αυτά τα παιδικά χρόνια θα ήταν μία άριστη δικαιολογία για να παραστρατήσει ο ίδιος απέδειξε πως τελικά τα πάντα είναι θέμα επιλογών και οι δικές του επιλογές τον δικαίωσαν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook