Μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην νοτιοδυτική Τουρκία και στη Συρία με τους σεισμολόγους να είναι καθησυχαστικοί για τις πιθανές επιπτώσεις στην χώρα μας

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία οι Έλληνες σεισμολόγοι, καθώς υπάρχει ανησυχία πως μια δόνηση τέτοιου μεγέθους μπορεί να «ξυπνήσει» άλλα ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Η θέση που εκφράζουν μετά το σεισμό στην Τουρκία είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε περιοχή γνωστή για τα ρήγματά της που θα προκαλέσει πολλές χιλιάδες νεκρούς. Η χώρα μας, όμως, βρίσκεται πολύ μακριά για να μιλάμε για άμεση επίδραση.

Κατά τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, ο σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Mega.

«Ξύπνησε» η Ανατολία
Το φονικό ρήγμα της Ανατολίας ξύπνησε και πάλι, σκορπώντας τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα της Τουρκίας και παράλληλα ανησυχία και προβληματισμό στους Έλληνες σεισμολόγους.

Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινά από τα βάθη της Τουρκίας και καταλήγει στο Αιγαίο, νότια της Χαλκιδικής, ενώ το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας που προκάλεσε τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ξεκινά από το ίδιο σημείο και κατευθύνεται νότια περνώντας πάνω από την Κύπρο.

Οι επιστήμονες φοβούνται ένα ντόμινο τρόμου που μπορεί να διεγείρει και άλλα ρήγματα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Τα πράγματα στην Τουρκία δεν πάνε καθόλου καλά, μα καθόλου καλά. Για δύο λόγους. Η πλάκα της Αραβίας κινείται προς βορρά και χτυπά την πλάκα της Τουρκίας η οποία κινείται σαν σφήνα δυτικά κατά μήκος δύο ρηγμάτων, το ρήγμα της βορείου Ανατολίας και το ρήμα της ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σεισμός τη νύχτα.
»Ο σεισμός 7,8 διήγειρε τον επόμενο σεισμό που έγινε 7,6 σε ένα κομμάτι του ρήγματος το οποίο δεν είχε διεγερθεί. Είναι σαν να λέμε ένα φαινόμενο ντόμινο, τοπικό στο ίδιο ρήγμα»,είπε στο MEGA ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ποιο ρήγμα ενεργοποιήθηκε;
Ο δίδυμος σεισμός που ισοπέδωσε την Τουρκία, ενεργοποίησε ένα ρήγμα 500 χιλιομέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεκτονική πλάκα της Αραβίας μετατοπίστηκε σε δευτερόλεπτα, τρία ολόκληρα μέτρα προς τον βορρά, «σπρώχνοντας» την Τουρκία προς τα νοτιοδυτικά.

Μπορεί μια δόνηση τέτοιου μεγέθους να «ξυπνήσει» άλλα ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;

«Οι περιοχές οι οποίες δυνητικά, όχι υποχρεωτικά, μπορούν να επηρεαστούν, είναι στην Τουρκία, τη Συρία και την Κύπρο που είναι οι κοντινότερες περιοχές. Δεν βγαίνει από το κάδρο και η Ελλάδα, αλλά με μικρότερες πιθανότητες λόγω της απόστασης», ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο MEGA .

Ήδη, το πρωί στη θάλασσα του Μαρμαρά σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι μετασεισμοί στην περιοχή θα διαρκέσουν μήνες και τα θύματα του σημερινού σεισμού θα είναι χιλιάδες.

«Ένα ρήγμα για να επηρεαστεί από μακριά πρέπει να είναι ήδη ώριμο από μόνο του. Να έχει ήδη συσσωρεύσει σημαντική ενέργεια και τότε ο μακρινός σεισμός, ο 7,8 για παράδειγμα, ο διεγέρτης σεισμός, θα επιταχύνει απλώς αυτόν τον σεισμό» κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οι επιστήμονες στη χώρα μας τονίζουν ότι τέτοιες εικόνες είναι σχεδόν αδύνατον να δούμε στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς και κυρίως γιατί οι αντισεισμικοί μας κανονισμοί είναι από τους πλέον αυστηρούς στον κόσμο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook