Την ώρα που αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων, που έχουν ξεπεράσει τις 35.000 σε Τουρκία και Συρία, οι πολίτες στο Χατάι και στο Γκάζιαντεπ είναι σε απόγνωση και νιώθουν ότι όλοι τους έχουν εγκαταλείψει.

Ένα σωστικό συνεργείο από το Μεξικό που ήρθε στην Τουρκία για να βοηθήσει στο έργο της διάσωσης μετά τον ισχυρό σεισμό έχασε τον σκύλο του από εξάντληση, όπως ειπώθηκε.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε εντολή για περιπολίες, για να αποφευχθούν οι λεηλασίες και το πλιάτσικο των προηγούμενων ημερών.

Μετά από 170 ώρες αυτό το εννιάχρονο αγόρι βλέπει το φως της ημέρας. Ήταν θαμμένο στα χαλάσματα του σπιτιού του στο Γκαζιαντέπ.

Η απίστευτη θέληση για ζωή νικά όλους τους φυσικούς νόμους. Επτά ημέρες μετά, οι άνδρες διάσωσης του Ελ Σαλβαδόρ βγάζουν εξουθενωμένο ένα αγοράκι πέντε ετών. Πανηγυρίζουν.

Λίγο αργότερα βγάζουν ταλαιπωρημένη τη μητέρα του. Επτά ημέρες μετά τους δίδυμους σεισμούς που ισοπέδωσαν την νοτιοανατολική Τουρκία ακούγονται ακόμα φωνές κάτω από τα χαλάσματα.

Ο χρόνος όμως τελειώνει και οι διασώσεις είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Ο Γολγοθάς αρχίζει τώρα για αυτούς που έμειναν πίσω στις περιοχές που χτυπήθηκαν αλύπητα. Χωρίς οικογένεια και σπίτι μαζεύουν ό,τι έμεινε και εγκαταλείπουν το Χατάι.

Άλλωστε δεν περιμένουν πλέον τίποτα από κανέναν.

O Μουράτ Σεκέρ νιώθει ότι όλοι, τους έχουν αφήσει στη μοίρα τους. Έχασε τον αδελφό του και τον ανιψιό του και ψάχνει τρόπο να φύγει από τον λαβωμένο τόπο.

«Πάμε στο σταθμό του λεωφορείου. Κανένας δε μας βοηθά. Πάμε με τα πόδια», ανέφερε ο Μουράτ Σεκέρ.
Αν και έχουν στηθεί σκηνές και στο νέο γήπεδο του Χατάι, ο κόσμος εγκαταλείπει την πόλη που γεννήθηκε.
Στις πόλεις φαντάσματα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε εντολή για περιπολίες για να αποφευχθούν οι λεηλασίες και το πλιάτσικο των προηγούμενων ημερών..

Όταν πέφτει η νύχτα η κατάσταση χειροτερεύει.

«Βγήκα μόνος μου από τα χαλάσματα μετά από 19 ώρες. Λιποθύμησα τρεις φορές», λέει ένας επιζών.
Όσοι επέζησαν κάθονται με άδειο βλέμμα γύρω από τις αυτοσχέδιες φωτιές που άναψαν, για να αντέξουν το κρύο τη νύχτα.

Αυτό όμως που πάνω από όλα πρέπει να αντέξουν, είναι να θάψουν μαζί με τους δικούς τους και τις αναμνήσεις μιας ζωής μέσα στα χαλάσματα.

Σκύλος διασώστης από το Μεξικό πέθανε εν ώρα καθήκοντος
Ο Proteo, σκύλος – διασώστης από το Μεξικό έφτασε στη σεισμόπληκτη Τουρκία για να βοηθήσει στις διασωστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο σήμερα, θα εκτελούσε την τελευταία του επιχείρηση, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του.

«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του σπουδαίου συντρόφου μας σκύλου διασώστη Proteo», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού. «Εκπλήρωσε το καθήκον του ως μέλος της μεξικανικής αντιπροσωπείας στην έρευνα και διάσωση των αδελφών μας στην Τουρκία. Σε ευχαριστούμε για το ηρωικό σου έργο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Μετά τους σεισμούς που έπληξαν 10 επαρχίες της Τουρκίας, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης 150 ατόμων από το Μεξικό βρέθηκε στην Τουρκία για να υποστηρίξει τις προσπάθειες διάσωσης. Ο Proteo, όπως αναφέρθηκε, κατέρρευσε από την κούραση.

Συγκινητική ήταν και η εκδήλωση στη μνήμην του σαν ένα προσκλητήριο νεκρών όπου ακούστηκε το όνομα του: «Proteo-παρών», ακούστηκε τρεις φορές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook