«Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» είπε για τη συμφωνία αναφορικά με την πώληση και αναβάμιση των F-16, που επιδιώκει ηΤουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει η συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για τα F-16.

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F16, δήλωσε από την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μπλίνκεν είπε ότι έχει δεσμευθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο γα το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν είναι σωστό και δίκαιο η διασύνδεση της ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ με το ζήτημα των F-16. Aυτά είναι δυο διαφορετικά θέματα κι έχουν τους δικούς τους όρους. Υπάρχουν δικές τους διαβουλεύσεις όπως και το μνημόνιο κατανόησης. Άρα δεν θα είναι σωστό βήμα η διασύνδεση τους. Όπως δεν είναι δυνατόν να πάρουμε F-16 υπό όρους. Δεν πρέπει να μας δένουν χειροπόδαρα».

Και συνέχισε: «Στο ζήτημα των F-35 εμείς συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ως συμπαραγωγός χώρα. Όμως η Τουρκία αποκλείστηκε απο το πρόγραμμα λόγω των κυρώσεων CAATSA. Δεν ήταν δική μας απόφαση αλλά ήταν μονομερής απόφαση. Υπάρχει ένα ποσό 1.4 δισ. δολαρίων Αφού δεν είμαστε πια σε αυτό το πρόγραμμα, είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να ζητήσουμε την επιστροφή αυτού του ποσού».

Η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρόνο χρειαστεί», μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε επίσης. Ο Μπλίνκεν είπε ακόμη ότι η σαφής φωνή της Τουρκίας για υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κριτικής σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις» εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook