Παραμονή της επετείου του πρώτου χρόνου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας

Παραμονή της επετείου του πρώτου χρόνου από την  εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι ήταν μεγάλο λάθος του Βλαντιμίρ  Πούτιν η αναστολή συμμετοχής στη συνθήκη New START για τον έλεγχο των εξοπλισμών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ . Την ίδια ώρα, προειδοποίηση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προς την Κίνα να μην παράσχει καμία στήριξη προς την Ρωσία.

Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει την Παρασκευή και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έκαναν ομιλίες υψηλού επιπέδου αυτή την εβδομάδα στις οποίες επέκριναν ο ένας τη χώρα του άλλου και αντάλλαξαν αιχμές. Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην οποία τόνισε ότι η χώρα πολεμά για τα “ιστορικά εδάφη” της στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιδείξει αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων. “Όπως και πριν, θα δείξουμε προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας“, δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους πυρηνικούς πυραύλους στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Ο Πούτιν δήλωσε ότι για πρώτη φορά, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat θα αναπτυχθούν φέτος. “Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon“, είπε ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για βοήθεια στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα “ποτέ” δεν θα κερδίσει τον πόλεμο. Χαρακτήρισε επίσης “μεγάλο λάθος” την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων New START με τις ΗΠΑ – ένα σύμφωνο που περιορίζει τα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια των δύο πλευρών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Μόσχα εμφανίστηκαν αισιόδοξοι την Τετάρτη σχετικά με την απόφαση του Ρώσου προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα New START. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση για αναστολή της συνθήκης ήταν “καθυστερημένη” και ότι η κίνηση της Ρωσίας θα έχει “τεράστια απήχηση στον κόσμο γενικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα“.

Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε έναν ρωσικό ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ “θέλουν την ήττα της Ρωσίας” και ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης. “Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών“, δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφέρθηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκτιμήσει “αρκετά αξιόπιστα” το πυρηνικό δυναμικό των ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας.

“Υπάρχουν εθνικά τεχνικά μέσα που καθιστούν δυνατή την αρκετά αξιόπιστη εκτίμηση του τι συμβαίνει. Εμείς, επιπλέον, έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία στην παρακολούθηση του τι συμβαίνει όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αυτόν τον τομέα, χρησιμοποιώντας άλλες δυνατότητες. Ναι, αυτό δεν είναι το ίδιο με την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, οπότε θα προχωρήσουμε με βάση ό,τι είναι διαθέσιμο“, δήλωσε ο Ριαμπκόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Ο Ριαμπκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τους “κεντρικούς ποσοτικούς περιορισμούς” στο πλαίσιο της συνθήκης, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Μόσχα θεωρεί ότι “αυτό είναι επαρκές από την άποψη της διασφάλισης της προβλεψιμότητας και της διατήρησης της στρατηγικής σταθερότητας“.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν, ενώ διέκοψε περαιτέρω τους δεσμούς με τη Δύση, προσπάθησε να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Κίνα την Τετάρτη, καθώς καλωσόρισε έναν από τους κορυφαίους διπλωμάτες του Πεκίνου στη Μόσχα. Το φλερτ της Ρωσίας με την Κίνα έρχεται ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία την άνοιξη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους πολέμου, η Ουκρανία και η Ρωσία άσκησαν πιέσεις σε χώρες των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη για υποστήριξη ενόψει της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών, η οποία, όπως δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, “θα μείνει στην ιστορία“. “Θα δούμε πού στέκονται τα έθνη του κόσμου στο θέμα της ειρήνης στην Ουκρανία“, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Γενική Συνέλευση φαινόταν ότι θα υιοθετούσε την Πέμπτη ένα ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της, τονίζοντας “την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια συνολική, δίκαιη και διαρκής ειρήνη” σύμφωνα με τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες eπανέλαβε τους φόβους του για κλιμάκωση της σύγκρουσης και συμπλήρωσε ότι όσο περισσότερο συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, τόσο πιο δύσκολη θα καταστεί η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό πολέμου. Μια βιώσιμη ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της ελπίζουν να εμβαθύνουν τη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας επιδιώκοντας θετικές ψήφους από σχεδόν τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να φτάσουν -αν όχι να βελτιώσουν- την υποστήριξη που έλαβαν πέρυσι αρκετά ψηφίσματα.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία έχει δει “κάποια σημάδια” ότι η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία και κάλεσε έντονα το Πεκίνο να απέχει από αυτό που θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης στο Associated Press σε συνέντευξή του ότι η συμμαχία, αν και δεν συμμετέχει στον πόλεμο, θα υποστηρίξει την Ουκρανία “για όσο διάστημα χρειαστεί”.

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ έχει κάποια ένδειξη ότι η Κίνα μπορεί να είναι έτοιμη να παράσχει όπλα ή άλλη υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε: “Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχεδιάζουν κάτι τέτοιο και φυσικά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτό, διότι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Η Κίνα δεν πρέπει να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας“.

Πηγή: ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook