Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται «ό,τι χρειαστεί» αναλύοντας τις δράσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες καθώς οι τράπεζες πλήττονται από την πτώση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank

Να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες και να αποφύγει οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης ύστερα από την πτώχευση των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας ,( Silicon Valley Bank (SVB) και Silvergate Capital Corp) επιχείρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Reuters, με μία σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές στις ΗΠΑ, απεύθυνε μήνυμα βεβαιότητας ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται αποφασιστικά στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με τρόπο που θα προστατεύει τους καταθέτες χωρίς να επιβραβεύει τα στελέχη και τους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους.

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι καταθέσεις θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. «Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να διαχωρίσει την παρέμβασή του από την «περιπέτεια» του 2008-2009, που υπό την σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι φορολογούμενοι πολίτες αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν την διάσωση των τραπεζών, αφού οι κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα έδωσαν δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν την συστημική κρίση.

Το γεγονός πως οι τράπεζες επέστρεψαν τα χρήματα αργότερα δεν διαφοροποίησε καθόλου την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που αναγκάστηκαν ουσιαστικά να βγάλουν λεφτά από την τσέπη τους για να σώσουν πλούσιους τραπεζίτες.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: καμία ζημία δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι», είπε συγκεκριμένα και επανέλαβε: «Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω αυτό: Καμία απώλεια δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι».
Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι θα επιβάλει απόδοση ευθυνών για τις αποτυχίες. «Οι διευθυντές αυτών των τραπεζών θα απολυθούν», είπε και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αλλαγές στους κανόνες «ώστε να καταστεί λιγότερο πιθανό να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική αποτυχία».

Το κόστος για την αποζημίωση των καταθετών θα χρηματοδοτηθεί από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων, ή F.D.I.C. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δανείων που έχει ανοίξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος θα υποστηρίζεται από χρήματα των φορολογουμένων. Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Fed δήλωσε ότι «δεν αναμένει ότι θα χρειαστεί να αντλήσει από αυτά τα κεφάλαια στήριξης».

Το Λονδίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της SVB στη Βρετανία πουλήθηκε στον βρετανικό τραπεζικό κολοσσό HSBC UK Bank, βρετανική θυγατρική του τραπεζικού γίγαντα, έναντι 1 λίρας.

«Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook