Νέα μελέτη δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδεχομένως να μειώνει κατά δύο τρίτα την προστασία από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, κάτι που σημαίνει πως είναι αμφίβολο αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής αυτής.

Οι ερευνητές έφτιαξαν στο εργαστήριο και δοκίμασαν έναν τεχνητό ιό σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εμβολιασθέντες και διαπίστωσαν μια μείωση κατά 2/3 του ποσοστού των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο όριο που θα προσδιορίζει το επίπεδο των αντισωμάτων που χρειάζεται για να παρέχει προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Με απλά λόγια, παραμένει ασαφές κατά πόσον η μείωση κατά δύο τρίτα των αντισωμάτων θα καταστήσει αναποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής ή όχι.

Επιστήμονες επισημαίνουν πως ακόμη κι αν η μετάλλαξη αυτή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει έναντι σοβαρής λοίμωξης και θανάτου.

Το δεδομένο είναι ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά και να καθοριστεί το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτείται…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook