Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την στιγμή που ο 5ος στόλος των ΗΠΑ απέτρεψε την κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο.

Όπως ενημερώνει η Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου στόλου, οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν, με τις δύο επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο 5ος στόλος των ΗΠΑ:

Nωρίτερα σήμερα  το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάληψη δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στην τελευταία από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Πλοιάριο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε πυρά κατά τη δεύτερη απόπειρα κατάληψης », δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ΠΝ, ο Τίμοθι Χόκινς.

Νωρίτερα σήμερα, η βρετανική υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων (UKMTO) ανέφερε ότι πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός τάνκερ  στον Κόλπο, το οποίο προσεγγίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας μιας χώρας που η βρετανική αρχή δεν κατονόμασε.

Το σκάφος και το πλήρωμά του είναι ασφαλές μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν, στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ, σύμφωνα με την UKMTO.

Το ένα περιστατικό αφορούσε το πλοίο Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου το οποίο ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron πλέει υπό σημαία των νήσων «Μπαχάμες» ενώ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

ΤΟ δεύτερο περιστατικό είναι άγνωστο ποιο τάνκερ αφορούσε . Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν ότι το Richmond Voyager είχε ελλιμενιστεί στο Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία πριν από το περιστατικό της Τετάρτης στον Κόλπο του Ομάν.

Ένας εκπρόσωπος της Chevron είπε: «Δεν υπάρχει απώλεια ζωής, τραυματισμός ή απώλεια περιορισμού» στο Richmond Voyager. “Το σκάφος λειτουργεί κανονικά. Η ασφάλεια του πληρώματος μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι επιβάτες και το φορτίο του Richmond Voyager είναι ασφαλείς και δεν έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό ενώ το τάνκερ συνεχίζει κανονικά την πορεία του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ιρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook