Ο Μπομπ Μενέντεζ, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο και για το ζήτημα της παράδοσης των F-16 στην Άγκυρα είπε ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν Βίτο (Κορλεόνε) από καμία χώρα»

Επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, μιλώντας ο Μπομπ Μενέντεζ στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο και για το ζήτημα της παράδοσης των F-16 στην Άγκυρα ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν Βιτο (Κορλεόνε) από καμία χώρα».

Είπε συγκεκριμένα: «Όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο (Κορλεόνε) από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Κύπρου, ο Μενέντεζ δήλωσε: «Το μόνο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η στρατιωτική εισβολή στην Βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα, που την έχει καταστήσει το πιο κατά κεφαλήν στρατιωτικοποιημένο μέρος στον κόσμο. Ή η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων από την Ανατολία για να αλλάξουν τα δημογραφικά της χώρας. Είμαι ένα άτομο του Κογκρέσου που έχει ταξιδέψει στην Κύπρο περισσότερο από κανένα άλλο. Εάν άφηναν αυτά που τους χωρίζουν θα είχαν βρει την λύση»

Σχετικά με το ζήτημα της Σουηδίας και το βέτο που βάζει η Τουρκία στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Γερουσιαστής τον ΗΠΑ είπε: «Είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι. Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της. Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο.

Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και τις αρχές που θέλει να προωθήσει το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ» κατέληξε ο Μενέντεζ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όπου συζήτησαν τόσο για τα F-16 και την παράδοσή τους στην Άγκυρα όσο και για το ζήτημα της Σουηδίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook