Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο Τζέϊκ Σάλιβαν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος ότι στηρίζει αυτή την μεταφορά» για τα F16.

O πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, λίγες ώρες μετά την τριμερή συμφωνία του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο Τζέϊκ Σάλιβαν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος ότι στηρίζει αυτή την μεταφορά».

«Δεν έχει καμία επιφύλαξη γι’ αυτό. Προτίθεται να προχωρήσει με αυτή την μεταφορά» πρόσθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν όπως μετέδωσε το Reuters, χωρίς να δώσει, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2021 αίτημα να αγοράσει F-16 αλλά και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό άλλων 80, έναντι 20 δισ. δολαρίων.

Η δήλωση του Τζακ Σάλιβαν έρχεται και μερικές ώρες μετά από εκείνη του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που… έδειξε να «μαλακώνει» την στάση του απέναντι στην Τουρκία και δήλωσε ότι συζητά την υπό όρους πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Ο Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά, το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (Γενς) Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας», προστίθεται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook