Ο οίκος Hermès είχε δώσει το όνομα της στην θρυλική τσάντα «Βirkin», ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις πάνε μετά το θάνατο της στο φιλανθρωπικό σωματείο που είχε ιδρύσει.

Tην τελευταία της πνοή άφησε την Κυριακή η Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν σε ηλικία 76 ετών.

Σύμφωνα με γαλλικα μέσα ενημέρωσης η Μπίρκιν, η οποία προσφάτως είχε ακυρώσει συναυλίες λόγω προβημάτων υγείας, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι.

«Ήμουν πάντα αισιόδοξη και αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζομαι χρόνο για να μπορέσω να βρεθώ στη σκηνή ξανά μαζί σας» είχε αναφέρει τον Μάιο όταν είχε ανακοινώσει την ακύρωση των συναυλιών της.

Ποια ήταν η Τζέιν Μπίρκιν
Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1946 και μετακόμισε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πολιτογραφημένη Γαλλίδα, διατήρησε πάντα τη βρετανική προφορά της και τον άμεσα αναγνωρίσιμο τόνο της φωνής της. Άρχισε την καριέρα της στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε μικρούς ρόλους στο «Blowup» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966).

Εκείνη την εποχή συνάντησε τον συνθέτη Τζον Μπάρι (συνθέτης της μουσικής 11 ταινιών της σειράς Τζέιμς Μποντ), ο οποίος τον ενθάρρυνε να κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια. Τον παντρεύτηκε στα 19 της και έναν χρόνο αργότερα έφερε στον κόσμο την κόρη της, Κέιτ. Ωστόσο, ο γάμος τους απέτυχε.

Την ίδια χρονιά (1967) ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την κάλεσε στη Γαλλία σε οντισιόν για την ταινία του «Slogan», στην οποία γνώρισε τον Σερζ Γκενσμπούργκ.

Με τον Σερζ Γκενσμπούρ αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής και έγιναν διάσημοι το 1969 με το άλμπουμ Jane Birkin / Serge Gainsbourg, ιδιαίτερα με το τραγούδι «Je t’aime … moi non plus», ένα αισθησιακό και προκλητικό τραγούδι που είχε παγκόσμια επιτυχία, το οποίο αρχικά ο Γκενσμπούρ είχε γράψει για την ερωμένη του Μπριζίτ Μπαρντό.


Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους, Σαρλότ Γκενσμπούρ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Το 1976, η Μπίρκιν εμφανίστηκε επίσης στην αμφιλεγόμενη ταινία «Je t’aime moi non plus» σε σκηνοθεσία του Γκενσμπούρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 της απονεμήθηκε η διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ενώ στη Γαλλία, τιμήθηκε με τη διάκριση του μέλους του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Συνολικά, η Τζέιν Μπίρκιν κυκλοφόρησε 14 άλμπουμ, πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 70 ταινίες μεγάλου μήκους, σε 9 θεατρικές παραστάσεις, σε 11 τηλεοπτικές παραγωγές, σκηνοθέτησε 2 ταινίες και έγραψε το σενάριο 3 ταινιών.

Το «Je t’ aime» που σόκαρε το Βατικανό
Το «Je t’ aime», ένα τραγούδι που εξέφραζε το πνεύμα της σεξουαλικής επανάστασης της εποχής, ήταν ιδιαίτερα τολμηρό, αναδίδοντας έναν πρωτοφανή ερωτισμό που σόκαρε το Βατικανό, το οποίο μάλιστα το καταδίκασε, όταν κυκλοφόρησε το 1969. Το τραγούδι απαγορεύθηκε επίσης σε πολλές χώρες, ενώ μέχρι και το BBC δεν το έπαιξε. Παρόλ’ αυτά κατάφερε τη χρονιά εκείνη να γίνει νούμερο ένα στα βρετανικά τσαρτ – η πρώτη ξενόγλωσση επιτυχία που είχε σκαρφαλώσει ως τότε στην κορυφή των δύσκολων βρετανικών μουσικών τσαρτ.

«Birkin» η τσάντα σύμβολο του παριζιάνικου στιλ

Το 1981 η Τζέιν Μπίρκιν συνταξίδευε σε μια πτήση με τον Ζαν Λουί Ντυμά, διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού οίκου Hermès. H Mπίρκιν μάταια προσπαθούσε να χωρέσει το ψάθινο καλάθι της στο ντουλάπι αποσκευών, όταν με μια απότομη κίνηση έπεσαν όλα όσα είχε μέσα. Τότε ο Ντυμά τής πρότεινε να δοκιμάσει μια πιο ευρύχωρη τσάντα, ώστε να αποθηκεύει άνετα όλα τα γυναικεία αντικείμενα. Έτσι κάπως γεννήθηκε η ιδέα για τη θρυλική τσάντα «Βirkin» – με τις τιμές πλέον να ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ και τις λίστες αναμονής να είναι παροιμιώδεις.

Ωστόσο το 2015 η Τζέιν Μπίρκιν ζήτησε από τον γαλλικό οίκο να αφαιρέσει από τις ιστορικές τσάντες το όνομά της, μετά από καταγγελίες της ΜΚΟ People for the Ethical Treatment of Animals ότι χρησιμοποιούνται βίαιες πρακτικές προκειμένου να αφαιρεθεί δέρμα κροκόδειλου για την κατασκευή τους. Μετά από έρευνες που διενήργησε ο γαλλικός οίκος και την καταδίκη μεμονωμένων παρατυπιών, η Τζέιν Μπίρκιν υποχώρησε από τη διαμάχη. Ζήτησε ωστόσο από τον γαλλικό οίκο να διαθέτει ετησίως μέρος των αστρονομικών εσόδων από την πώληση των Βirkin για τη στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου – κάτι που έχει ζητήσει να συνεχιστεί και μετά τον θάνατό της.

Η περιπέτεια με την υγεία της
Τον Σεπτέμβριο του 2021, σε ηλικία 74 ετών, έγινε γνωστό ότι η Μπίρκιν «υπέστη μια ελαφρά μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου». «Είναι καλά, επίσης οι συγγενείς της επιθυμούν να γίνει σεβαστή η απαραίτητη για την ανάρρωσή της ηρεμία. Η Τζέιν βιάζεται να ξαναβρεί το κοινό της», ανέφερε τότε ο ατζέντης της και γνωστοποίησε ότι ακυρώνεται ότι η παρουσία της στο φεστιβάλ της Ντοβίλ αλλά και η συμμετοχή της στο φεστιβάλ Ciné Rencontres στην Κοταντέν (βορειοδυτική Γαλλία).

Η Τζέιν Μπίρκιν αναμενόταν να μιλήσει σε αυτά τα κινηματογραφικά ραντεβού για την ταινία «Jane by Charlotte» («Η Τζέιν της Σαρλότ») που γύρισε η κόρη της Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Το 2002 η εκλιπούσα διαγνώστηκε με λευχαιμία ενώ για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού με την ίδια να δηλώνει, όταν αποφάσισε να κόψει τις καταχρήσεις ότι «απλά, δεν αντέχω να πίνω. Το φοβάμαι. Και μόνο που σκέφτομαι τα νεανικά μου χρόνια, δεν ξέρω. Ήταν μια άλλη εποχή».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook