Έληξε στις 20:00 το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Γάζας, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή την ώρα θα ξεκινούσαν και οι γενικευμένες χερσαίες επιχειρήσεις,

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σφυροκοπά τοποθεσίες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις, ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές εντός της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων, για να ολοκληρώσει την απομάκρυνση των τρομοκρατών από την περιοχή.

Παράλληλα, δυνάμεις πεζικού, συνοδεία τεθωρακισμένων, ερεύνησαν την περιοχή για στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς.

Τουλάχιστον 120 όμηροι κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε ο στρατός, ενώ σημείωσε ότι «σημαντικός αριθμός» αμάχων της Γάζας έχει αρχίσει να μετακινείται νότια «για να σωθεί»

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχει ζητηθεί να πάνε οι άμαχοι, δεν υπάρχει κανένας βομβαρδισμός, καθώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν σκοπό να βομβαρδίσουν εκεί. Τους ενδιαφέρει να βομβαρδίσουν τους θύλακες, τις υποδομές, τις επικοινωνίες της Χαμάς που είναι στα βόρεια, εκτιμώντας ότι η αυριανή μέρα έχει πολλές πιθανότητες να είναι η μέρα της χερσαίας εισβολής, καθώς αφενός συμπληρώνεται μια εβδομάδα από το Μαύρο Σάββατο της μεγάλης σφαγής, αφετέρου είναι μέρα αργίας για τους Ισραηλινούς. “Έχει πολλούς συμβολισμούς η αυριανή ημέρα, αν κρίνουμε και από όλη αυτή την τεράστια μετακίνηση δυνάμεων” τονίζει η δημοσιογράφος και σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη χερσαία επιχείρηση, έχουν μετακινηθεί οι ειδικές δυνάμεις, οι στρατιώτες, τα τεθωρακισμένα.

Οι στόχοι
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι στόχος είναι όλη η ιεραρχία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Προτεραιότητα αποτελούν:

• Ο αρχηγός Γιαχία Σανουάρ, ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγιε.

• Ο Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ, o διαβόητος αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας που ζει στις σκιές χρόνια τώρα, έχοντας αποδειχθεί εφτάψυχος, αφού έχει γλυτώσει από πολλές δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.

• Οι δυνάμεις Νουκμπά, η ελίτ των ενόπλων της Χαμάς που έφεραν εις πέρας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, μακελεύοντας πάνω από 1.300 αμάχους και απαγάγοντας δεκάδες άλλους.

Και φυσικά σε αυτόν τον πόλεμο στόχος είναι ο λαβύρινθος από τούνελ που έχει χτίσει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύουν οι ένοπλοί της τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, να απαγάγουν στρατιώτες. Πρόκεται για τέτοιο λαβύρινθο, που το Ισραήλ αποκαλεί το υπόγειο αυτό δίκτυο από σήραγγες, “μετρό της Γάζας“.

«Ή θα ζήσουμε με το κεφάλι ψηλά, ή θα πεθάνουμε μαχόμενοι»
Ομοβροντία ρουκετών εκτόξευσε η Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τις θέσεις της στη Γάζα.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκε προς το Τελ Αβίβ και τις γύρω πόλεις του κεντρικού Ισραήλ.
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα αντιπροσωπεύει «μια εξαιρετικά θρασεία και βάναυση προσπάθεια για τη βίαια απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη γη τους».

Το μήνυμα του Ισραηλινού στρατού στους αμάχους – Οδηγίες για τη διαδρομή διαφυγής

«Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, φύγετε» ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τον ανθρωπιστικό διάδρομο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας για να εκκενώσουν τις βόρειες περιοχές προς τις νότιες ώστε να μην βρεθούν μεταξύ των πυρών των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χαμάς.
«Σας ζητήσαμε σήμερα το πρωί να φύγετε από την πόλη της Γάζας για τη νότια κοιλάδα της Γάζας, για την ασφάλειά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το IDF θα απέχει από το να αγγίξει τη διαδρομή που έχει σημειωθεί στον χάρτη μέχρι τις 20:00. Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από τον επερχόμενο χρόνο για να μετακινηθείτε νότια από το Beit Hanoun στο Khan Yunis. Θα δημοσιεύσουμε πρόσθετες ασφαλείς μεθόδους αργότερα.

Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς νοιάζονται μόνο για την προστασία τους κατά την προετοιμασία για χτυπήματα στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του εκπροσώπου των ισραηλινών δυνάμεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook