Δεν εκδόθηκε κοινή τελική δήλωση λόγω διαφορών μεταξύ των αντιπροσωπειών λένε οι αξιωματούχοι από το Κάιρο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για την ειρήνη.

Χωρίς τελική κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής του Καϊρου όπου ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα για μια συνδιάσκεψη για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ-Χαμάς.

Μια τελική κοινή δήλωση δεν θα εκδοθεί μετά την ειρηνευτική σύνοδο του Καΐρου του Σαββάτου λόγω «διαφορών» μεταξύ των αντιπροσωπειών σχετικά με τη διατύπωση, επιβεβαίωσε στο CNN το Σάββατο ένας αξιωματούχος και ένας διπλωμάτης με γνώση του θέματος.

Ένας από αυτούς είπε επίσης ότι αυτό ήταν αναμενόμενο ακόμη και πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι δήλωσε ότι συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να βρουν έναν «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της «ανθρωπιστικής τραγωδίας» που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής μαζί με εκπροσώπους από 34 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς. Το Ισραήλ απουσίαζε. Ο Αμπάς υποστήριξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ηγέτες ότι «θα παραμείνουμε στη γη μας».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων και μια μόνιμη λύση «στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν το Σάββατο ότι αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχει επίσης την ευθύνη να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και υποστήριξε ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση (αναλυτικά  δείτε εδώ την ομιλία του).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa δήλωσε ότι οι Νοτιοαφρικανοί μπορούν να ταυτιστούν με τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στον “αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας τους
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε ότι μίλησε απευθείας με την ισραηλινή κυβέρνηση “για το καθήκον τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη σημασία του σεβασμού της ζωής των πολιτών στη Γάζα”.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει τον πόλεμο να “κλείσει τα παράθυρα ευκαιρίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή”

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δήλωσε ότι οι φλόγες του μίσους δεν πρέπει να αναζωπυρωθούν, “διότι αυτό ακριβώς θέλουν η Χαμάς και οι χορηγοί της”

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook