Στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάϊρο συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων

Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο, πουν συγκάλεσε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ και τους κινδύνους που προκύπτουν για την περιοχή.


Η σύγκληση της Συνόδου «είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.Και συνέχισε:

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι οι Παλαιστίνιοι. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος.


Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλαλ, καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα, για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση των ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Στις 15:45 έχει προγραμματιστεί γεύμα των ηγετών.

https://www.youtube.com/watch?v=j96LhDUCVCQ

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο καθώς πραγματοποιούνται δεκάδες διαδηλώσεις στις πόλεις της Αιγύπτου υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο, αναφέρει ότι οι προσπάθειες όσον αφορά στην επίτευξη μιας λύσης έχουν μπροστά τους διάφορα αναχώματα. Το πλέον σημαντικό είναι η απουσία εκπροσώπων του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το παρών στη διάσκεψη δίνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, μία κοινή οδός και ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους ηγέτες των αραβικών χωρών και τους ηγέτες της Δύσης που δίνουν το παρών στις εργασίες της Συνόδου.
Δείτε live εικόνα από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook