Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε η ίδια.

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.

Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ για μία δεκαετία  και υπήρξε  πρόσωπο – «κλειδί» για τη δημιουργία του ευρώ, πέθανε, όπως δήλωσε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί στο AFP.

Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε η ίδια.
Έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν (1981-1984), ο Ντελόρ γκρέμισε τις ελπίδες της αριστεράς αρνούμενος να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 1995 στη Γαλλία, ενώ εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

«Δεν μετανιώνω για τίποτε», αλλά «δεν λέω ότι έπραξα σωστά», είχε δηλώσει στο περιοδικό Le Point το 2021. «Ήθελα να είμαι ανεξάρτητος και ένιωθα διαφορετικός από όσους ήταν γύρω μου. Ο δικός μου τρόπος να κάνω πολιτική δεν ήταν ο ίδιος», είχε πει.

Ο Ντελόρ, ένθερμος υποστηρικτής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τρεις θητείες – περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κάτοχο του αξιώματος – από τον Ιανουάριο του 1985 έως τα τέλη του 1994.

Στις Βρυξέλλες, ο Ντελόρ διαδραμάτισε τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που θα οδηγούσε στη δημιουργία του ευρώ.

Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έγινε το κεντρικό σημείο της «Συνθήκης του Μάαστριχτ». Η Συνθήκη, για την οποία ο Ντελόρ εργάστηκε σκληρά, τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του.

Τον Μάρτιο του 2020, είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Με τα think tank του ζητούσε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερη «τόλμη» την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από «λαϊκιστές κάθε είδους».
Λίγα λόγια για τον Ζακ Ντελόρ

Ο Ζακ Ντελόρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1925. Αν και ήταν μέλος μιας φτωχής οικογένειας, κατάφερε να σπουδάσει οικονομικά στη Σορβόννη. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον τραπεζικό τομέα ως μέλος της «Banque de France» το 1945.

Έναν χρόνο πριν ειχε ενταχθεί στη «Γαλλική Συνομοσπονδία Χριστιανών Εργατών» και ουσιαστικά ξεκίνησε την πολιτική και συνδικαλιστή του δράση.

Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής.
Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 1979 και σε ηλικία 54 ετών, εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook