Ένα τεράστιο παγόβουνο που είναι μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη έσπασε κοντά σε μια βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανταρκτική.

Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο έσπασε το Brunt Ice Shelf στην Ανταρκτική την Παρασκευή, όχι μακριά από ένα βρετανικό επιστημονικό φυλάκιο, σύμφωνα με το CNN .

Το κομμάτι πάγου 490 τετραγωνικών μιλίων (1270 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη και απελευθερώθηκε σε μια διαδικασία που ονομάζεται calving, σύμφωνα με δήλωση της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS).

Ο Ερευνητικός Σταθμός Halley του BAS, που βρίσκεται στο Brunt Ice Shelf, είναι κλειστός για τον χειμώνα και το προσωπικό του 12 ατόμων έφυγε νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Οι ομάδες μας στο BAS έχουν προετοιμαστεί,  δήλωσε η διευθύντρια της BAS Jane Francis. Είπε ότι λαμβάνουν καθημερινές ενημερώσεις από το σημείο από ένα αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ακρίβειας καθώς και δορυφορικών εικόνων. “Όλα τα δεδομένα αποστέλλονται πίσω στο Cambridge για ανάλυση, οπότε ξέρουμε τι συμβαίνει ακόμη και τον χειμώνα της Ανταρκτικής, όταν δεν υπάρχει προσωπικό στο σταθμό, και η θερμοκρασία πέφτει κάτω από μείον 50 βαθμούς C (ή -58F) ,” είπε.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο παγόβουνο έφυγε από το Larsen C Ice Shelf το 2017 και επιπλέει στον ανοιχτό ωκεανό στα τέλη του περασμένου έτους.

“Η αλλαγή στον πάγο στο Χάλεϊ είναι μια φυσική διαδικασία και δεν υπάρχει καμία σχέση με τα γεγονότα που παρατηρούνται στο πάγο Larsen C και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο”, σύμφωνα με το BAS.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook