Γιουβάλ Νόα Χαράρι για πανδημία: Η επιστήμη θριάμβευσε, η λαϊκίστικη πολιτική απέτυχε
Πώς μπορούμε να συνοψίσουμε τη χρονιά της πανδημίας από μια ευρεία ιστορική οπτική;
Σε ανάλυσή του στους Financial Times, ο Ισραηλινός ιστορικός και ακαδημαϊκός Γιουβάλ Νόα Χαράρι μιλάει για τα μαθήματα που μας δίδαξε το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδημίες δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης, καθώς η επιστήμη τις έχει καταστήσει διαχειρίσιμες προκλήσεις. Γιατί λοιπόν, υπήρξαν τόσες τραγωδίες και θάνατοι;
Εξαιτίας κακών πολιτικών αποφάσεων, τονίζει ο Χαράρι.
Όπως εξηγεί, εντός λίγων μηνών έγινε σαφές ποια θα ήταν τα μέτρα που θα επιβράδυναν και θα σταματούσαν την αλυσίδα της μόλυνσης. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, άρχισε η μαζική παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων και, όπως σημειώνει, στον πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων, ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν υπήρξε τόσο ισχυρή.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι άνευ προηγουμένου επιστημονικές και τεχνολογικές επιτυχίες δεν ήταν αρκετές για να λύσουν τα προβλήματα που έφερε η κρίση της Covid.
Η πανδημία μετατράπηκε από φυσική καταστροφή σε πολιτικό δίλημμα, αναφέρει.
Επιπλέον, ο Χαράρι υπογραμμίζει ότι πολλοί πολιτικοί απέτυχαν στο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο, οι οποίοι αρνήθηκαν να ακούσουν τις συμβουλές των ειδικών και έδωσαν τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας.
Τέλος, σημειώνει ότι αν η Covid εξακολουθήσει να εξαπλώνεται και το 2021 και να προκαλεί τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ή ακόμη και αν μια πιο θανατηφόρα πανδημία πλήξει τον πλανήτη το 2030, δεν θα είναι ούτε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή ούτε θεία τιμωρία. Θα είναι μια ανθρώπινη αποτυχία και -πιο συγκεκριμένα- μια πολιτική αποτυχία.
Από την Καθημερινή – Με πληροφορίες από Financial Times
Ολες οι Ειδήσεις
- Αθηνά Οικονομάκου και Μπρούνο Τσερέλα φούλ ερωτευμένοι – Νέες φωτογραφίες από τα ταξίδια τους
- Το Πακιστάν προτείνει κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων στο Ιράν και άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ – Η Τεχεράνη είναι θετική στην πρόταση – Αναμένεται η απάντηση Τράμπ
- Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου , προπονητής – θρύλος του ρουμανικού ποδοσφαίρου
- Φοβερές εικόνες: Ιρανοί με σημαίες σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από κρίσιμες υποδομές – Δείτε βίντεο
- Κατερίνα Καινούργιου: Οι πρώτες φωτογραφίες με το μωρό και τον Παναγιώτη Κουτσουμπή – «Χάνομαι σε δάκρυα χαράς»
- Το MEGA αποτίει φόρο τιμής στη Μαρινέλλα – Η τελευταία της μουσική εμφάνιση στην τηλεόραση – Μ. Σάββατο στις 21:00 (Τρέϊλερ)
- Υπερτυχερός παίκτης του ΣΚΡΑΤΣ κέρδισε 50.000 ευρώ κάθε μήνα για 2 χρόνια – Σε κατάστημα Allwyn της Πάτρας ο «χρυσός» λαχνός του «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»
- Επίσκεψη του Ιάπωνα πρέσβη στην ΕΡΤ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook