Πώς μπορούμε να συνοψίσουμε τη χρονιά της πανδημίας από μια ευρεία ιστορική οπτική;

Σε ανάλυσή του στους Financial Times, ο Ισραηλινός ιστορικός και ακαδημαϊκός Γιουβάλ Νόα Χαράρι μιλάει για τα μαθήματα που μας δίδαξε το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδημίες δεν είναι πλέον ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης, καθώς η επιστήμη τις έχει καταστήσει διαχειρίσιμες προκλήσεις. Γιατί λοιπόν, υπήρξαν τόσες τραγωδίες και θάνατοι;

Εξαιτίας κακών πολιτικών αποφάσεων, τονίζει ο Χαράρι.

Όπως εξηγεί, εντός λίγων μηνών έγινε σαφές ποια θα ήταν τα μέτρα που θα επιβράδυναν και θα σταματούσαν την αλυσίδα της μόλυνσης. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, άρχισε η μαζική παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων και, όπως σημειώνει, στον πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων, ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν υπήρξε τόσο ισχυρή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι άνευ προηγουμένου επιστημονικές και τεχνολογικές επιτυχίες δεν ήταν αρκετές για να λύσουν τα προβλήματα που έφερε η κρίση της Covid.

Η πανδημία μετατράπηκε από φυσική καταστροφή σε πολιτικό δίλημμα, αναφέρει.

Επιπλέον, ο Χαράρι υπογραμμίζει ότι πολλοί πολιτικοί απέτυχαν στο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο, οι οποίοι αρνήθηκαν να ακούσουν τις συμβουλές των ειδικών και έδωσαν τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας.

Τέλος, σημειώνει ότι αν η Covid εξακολουθήσει να εξαπλώνεται και το 2021 και να προκαλεί τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ή ακόμη και αν μια πιο θανατηφόρα πανδημία πλήξει τον πλανήτη το 2030, δεν θα είναι ούτε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή ούτε θεία τιμωρία. Θα είναι μια ανθρώπινη αποτυχία και -πιο συγκεκριμένα- μια πολιτική αποτυχία.

Από την Καθημερινή – Με πληροφορίες από Financial Times

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook