Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης για τους αγνοούμενους αλλά εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Το SOS που εξέπεμψε το πλοίο Dali πριν πέσει πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key και καταρρεύσει, έδωσε το χρόνο στις αρχές να ειδοποιήσουν και απέτρεψε μεγαλύτερη τραγωδία

Οι αρχές στη Βαλτιμόρη κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να κλείσουν για την κυκλοφορία την γέφυρα Key λίγο πριν το φορτηγό πλοίο Dali πέσει πάνω της και προκαλέσει την κατάρρευσή της τα ξημερώματα της Τρίτης. Ήταν μια απόφαση που πιθανόν απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Αξιωματικοί από τη γέφυρα του πλοίου Dali προειδοποίησαν τους τοπικούς αξιωματούχους για πιθανή πρόσκρουση, σύμφωνα με το ABC News, το οποίο επικαλέστηκε έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Το CNN μετέδωσε από την πλευρά του ότι οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν ότι «το πλοίο έχασε το πηδάλιό του» και ότι πλησιάζει με ταχύτητα προς τη γέφυρα. Αμέσως κινήθηκαν για να κλείσουν την κυκλοφορία στη γέφυρα.
Πριν από τη σύγκρουση, το πλήρωμα ειδοποίησε τους αξιωματούχους με μια κλήση “Mayday” που επέτρεψε στις αρχές να σταματήσουν την κυκλοφορία πριν από τη σύγκρουση και πιθανότατα έσωσε ζωές, είπε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ.

Ωστόσο οι εικόνες από βίντεο παρακολούθησης που δείχνουν το Dali, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να προσκρούει σε πυλώνα της γέφυρας , Francis Scott Key με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της μεταλλικής κατασκευής να καταρρεύει πέσει στο ποτάμι είναι εφιαλτικές.


Αμέσως μετά την πρόσκρουση, ξέσπασε φωτιά στο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης, Dali, αλλά και στη γέφυρα, που κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό οχημάτων που εκείνη την ώρα κινούνταν πάνω της.

Οι αρχές λένε ότι την ώρα του ατυχήματος βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα οκτώ άνθρωποι, οι οποίοι ήταν εργάτες που έκαναν επισκευές. Από αυτούς 2 βρέθηκαν από τους δύτες που έσπευσαν στο σημείο, ο ένας σε καλή κατάσταση και ο άλλος νοσηλεύεται στη σοβαρή κατάσταση.

Δυστυχώς, άλλοι έξι αγνοούνται και όσο περνά η ώρα χάνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. Το νερό την ώρα του ατυχήματος είχε θερμοκρασία 9 βαθμών Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από μερικές ώρες είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.

Άγνωστα τα αίτια
Προς το παρόν άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών πιθανότερη αιτία μπορεί να είναι κάποιο μηχανικό λάθος ή κάποια ξαφνική βλάβη στις μηχανές του πλοίου ή στον μηχανισμό διεύθυνσης. Κάποιοι ειδικοί λένε πως είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο κατάρρευση γέφυρας από πρόσκρουση πλοίου.

Το ανθρώπινο λάθος θεωρείται λιγότερο πιθανό λόγω του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονταν σε υπηρεσία στο πλοίο. Η εταιρεία λέει ότι το πλοίο έχασε το σύστημα της πρόωσης του, δεν μπορούσε να διατηρήσει την πορεία του και έπεσε πάνω στη γέφυρα. Από αυτό εξηγείται και η απώλεια της ισχύος του, καθώς επίσης ανακοινώθηκε ότι το πλοίο έχασε και το ρεύμα – τα φώτα που βλέπουμε είναι τα emergency – επείγουσας ανάγκης
Το πλήρωμα ενημέρωσε τις αρχές ότι έχασε το σύστημα της πρόωσης του λίγο πριν την πρόσκρουση και εξέπεμψε SOS. Αμέσως έπεσαν οι άγκυρες ώστε να μην παρασυρθεί το Πλοίο – κοντέινερ από τα ρεύματα και να σταματήσει. Το σήμα SOS ήταν αυτό που έδωσε τη δυνατότητα στις αρχές να απαγορεύσουν αμέσως την είσοδο στη γέφυρα σε αυτοκίνητα και έτσι γλυτώσαμε τα χειρότερα.

Θα μπορούσαν να βρίσκονται πολύ περισσότερα αυτοκίνητα στη γέφυρα παρότι ήταν μία και μισή το πρωί.

Δείτε live εικόνα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook