Στη μάχη της Κωνσταντινούπολης αντίπαλοι είναι ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ

Ολοκληρώθηκε επισήμως η διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η μάχη είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας όσο και για το μέλλον της χώρας.

Στους κάλπες των δημοτικών εκλογών προσήλθαν από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7:00 π.μ. σε 32 ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας για τις δημοτικές εκλογές και ολοκληρώθηκε στις 4:00 μ.μ., ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες η ψηφοφορία ξεκίνησε μία ώρα αργότερα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 5:00 μ.μ.

Συνολικά 12.725 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων 653 ανεξάρτητων, ρίχτηκαν στον εκλογικό αγώνα. Στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει ένας αριθμός ρεκόρ 49 υποψηφίων για τη δημαρχία της μητρόπολης, με 22 να εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα και 27 να κατεβαίνουν ανεξάρτητα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη , όπου αντιμέτωποι είναι ο νύν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε περίπου στις 13.30 το μεσημέρι, στο σχολείο που ψηφίζει παραδοσιακά στο Σκούταρι της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Πριν πάει να ψηφίσει, ο Μουράτ Κουρούμ επισκέφθηκε ένα τέμενος για να προσευχηθεί και οι σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Χτες βράδυ, εξάλλου, προσευχήθηκε μαζί με τον Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico αν ο χρισμένος υποψήφιος του Ερντογάν αρπάξει πίσω τη σημαντικότερη μητρόπολη της χώρας, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος έφτιαξε το όνομά του,( καθώς ξεκίνησε από δήμαρχος της Πόλης) θα σβήσει το εναπομείναν προπύργιο της αντιπολίτευσης στην εξουσία του.
Αλλά αν ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αντέξει και διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης, η οποία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας και το 1/3 της οικονομίας της, θα μπορούσε να του προσφέρει ένα σκαλοπάτι προς την εθνική εξουσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook