Την ολική έκλειψη ηλίου βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι σε μέρη του Μεξικού, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, με την πορεία του εντυπωσιακού αστρικού φαινομένου να ολοκληρώνεται πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς, αλλά και -ελάχιστα- η βόρεια Ευρώπη κατάφεραν για λίγα λεπτά ( 1- 4 ανάλογα με την περιοχή ) να ζήσουν το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο που μπορεί να τύχει μία φορά στη ζωή κάποιου και άν.

Την ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι είδαν πάνω από 32 εκατομμύρια που βρέθηκαν στην πορεία της σε Τέξας, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Μιζούρι, Ιλινόις, Κεντάκι, Ιντιάνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Νέα Υόρκη, Βερμόντ, Νιου Χάμσαϊρ και Μέιν,από 1έως 4 λεπτά (ανάλογα με την περιοχή) αν και ο καιρός απείλησε να χαλάσει τη διασκέδαση σε κάποιους. Πότε θα συμβεί ξανά;: Μια ολική έκλειψη Ηλίου δεν θα είναι ξανά ορατή από τις ΗΠΑ μέχρι τις 22 Αυγούστου 2044, αλλά η η ολική θα συμβεί μόνο στη Βόρεια Ντακότα και τη Μοντάνα, καθώς και στον βόρειο Καναδά.

Στην Ιντιάνα, το φαινόμενο έγινε ορατό για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια, υπολογίζουν οι επιστήμονες.
Το φαινόμενο ξεκίνησε πρώτα από το Μεξικό και το τουριστικό θέρετρο Μασατλάν στις ακτές του Ειρηνικού, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, φορώντας ειδικά γυαλιά.

Στο Τέξας αν και ο καιρός ήταν συννεφιασμένος στο Kerrville, το πλήθος επευφημούσε και χειροκροτούσε σε στιγμές που ο ουρανός καθάρισε, αποκαλύπτοντας την επική θέα. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου του Ντάλας είπε ότι ορισμένα ζώα άλλαξαν τη συμπεριφορά τους. Τα φλαμίνγκο συγκεντρώθηκαν στη μέση της λίμνης και οι πιγκουίνοι μαζεύτηκαν επίσης όλοι μαζί, είπε ένας υπάλληλος του ζωολογικού κήπου. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ οι θερμοκρασίες έπεσαν έως και 9 βαθμούς.

Στο Άρκανσο, στο Ράσελβιλ περίπου 400 ζευγάρια είπαν το ναι και παντρεύτηκαν σε μια μαζική γαμήλια τελετή την ώρα της έκλειψης.

Στο Οχάιο υπήρχαν πολλές μεγάλες εκδηλώσεις σε όλο το Κλίβελαντ. Η μεγαλύτερη εκδήλωση ήταν στο Επιστημονικό Κέντρο Μεγάλων Λιμνών και στο Κέντρο Επισκεπτών Γκλεν της NASA (το Ερευνητικό Κέντρο Γκλεν της NASA είναι η μόνη εγκατάσταση της NASA στην πορεία της ολικότητας). Σε όλο το Οχάιο, όπως και σε επιλεγμένα άλλα μέρη στο μονοπάτι τηςολικόητας, ορισμένες εκδηλώσεις σε κρατικά πάρκα διέθεταν μια συσκευή που επέτρεπε σε άτομα με τύφλωση και χαμηλή όραση να ακούσουν την έκλειψη.

Μαγευτικό πλάνο της NASA με την έκλειψη από το Διάστημα

Εν τω μεταξύ, η NASA έδωσε εκπληκτικά πλάνα με την έκλειψη Ηλίου από διαστημικό σταθμό. Μία τεράστια μαύρη σκιά καλύπτει τη βόρεια Αμερική, σε ένα στιγμιότυπο που καθηλώνει

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι τον Αύγουστο του 2026, λέει η NASA. Θα είναι ορατή στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και μια μικρή περιοχή της Πορτογαλίας. Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου δεν θα είναι ορατή ξανά στις συνεχόμενες ΗΠΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2044. Τον Οκτώβριο του 2024, θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ορατή στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τη NASA.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook