Δύο αξιωματούχοι ασφαλείας της Ουκρανίας συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκ , σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας (SBU).

Πρόκειται για δύο συνταγματάρχες της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια δημοσίων αξιωματούχων και κατηγορούνται για διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία, ανακοίνωσε την Τρίτη η SBU, αφού «εξέθεσε ένα δίκτυο πρακτόρων» που ανήκε στη ρωσική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας (FSB).
Η SBU (Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) ανακοίνωσε ότι «απέτρεψε» τα «ενεργά αναπτυσσόμενα σχέδια» για τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένα από τα καθήκοντα του δικτύου πρακτόρων της FSB ήταν να βρει δράστες μεταξύ των στρατιωτικών κοντά στην ασφάλεια του Προέδρου που θα μπορούσαν να πάρουν όμηρο τον αρχηγό του κράτους και μετά να τον σκοτώσουν», ανέφερε η SBU.

Η SBU είπε ότι τα σχέδια δολοφονίας στόχευαν και άλλους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ, και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίρυλο Μπουντάνοφ.

«Η τρομοκρατική επίθεση, που σχεδιαζόταν σε βάρος του Ζελένσκι, υποτίθεται ότι θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, συνιστά μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU Βάσιλ Μαλιούκ σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας στο Telegram.

Ο Ζελένσκι φέρεται να αντιμετώπισε πολλές απόπειρες δολοφονίας από τότε που η Ρωσία άρχισε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια γυναίκα από την περιοχή Mykolaiv της νότιας Ουκρανίας συνελήφθη τον Αύγουστο του 2023 ως ύποπτη για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι . Κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Zelensky στο Mykolaiv προκειμένου να σχεδιάσει μια ρωσική αεροπορική επιδρομή για να τον σκοτώσει. Η SBU είπε συνέλαβε τη γυναίκα καθώς προσπαθούσε «να μεταδώσει πληροφορίες στους εισβολείς», όπως μεταδίδει το CNN.

Τον Απρίλιο, ένας Πολωνός κατηγορήθηκε ότι βοήθησε σε ένα άλλο φερόμενο σχέδιο δολοφονίας από τη Ρωσία κατά του Ζελένσκι. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο άνδρας συμφώνησε να παράσχει πληροφορίες σε Ρώσους κατασκόπους σχετικά με την ασφάλεια στο αεροδρόμιο Rzeszów-Jasionka, στη νοτιοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τo οποία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί ο Zelensky όταν αναχωρεί για ταξίδια στο εξωτερικό. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από τις ουκρανικές αρχές και ο άνδρας αργότερα συνελήφθη και κατηγορήθηκε στην Πολωνία.

Ακόμη το CNN αναφέρεται και στην επίθεση από ρωσικό πύραυλο που δέχτηκε ο Ζελένσκι στην Οδησσό κατά την επίσκεψη εκεί του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην παράκτια πόλη της Οδησσού τον Μάρτιο, ένας ρωσικός πύραυλος εξερράγη κοντά σε μια συνοδεία που μετέφερε τον Ζελένσκι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ομάδα αισθάνθηκε τον αντίκτυπο της έκρηξης που έγινε 500 μέτρα μακριά από τη συνοδεία, και είδε ένα «σύννεφο μανιταριών» καπνού. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, αν και δεν τραυματίστηκαν ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Μητσοτάκης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη ρωσική λίστα των καταζητούμενων προσώπων ο Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, η Ρωσία έβαλε τον πρόεδρο της Ουκρανίας στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ζελένσκι καταζητείται «με βάση ένα άρθρο του ποινικού κώδικα» αναφέρεται σε αυτό το λακωνικό κείμενο, που δεν διευκρινίζει τίποτα για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον Ουκρανό πρόεδρο.

Την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει τον Ζελένσκι.

Ο κατάλογος των καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές περιλαμβάνει πολλούς Ρώσους και ξένους, κυρίως Ουκρανούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook