O δρ Aντονι Φάουτσι είναι ο πλέον γνωστός ειδικός στο ζήτηµα της πανδηµίας.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή, μίλησε μεταξύ άλλων για τα εμβόλια, τις μεταλλάξεις και την επιστροφή στην κανονικότητα…

Για τις μεταλλάξεις:

«Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Τις εξετάζουµε όλες σοβαρά. Κάποιες µας ανησυχούν λιγότερο από άλλες, ενώ οι δυνατότητες άλλων µάς προβληµατίζουν περισσότερο και θέλουµε να διασφαλίσουµε ότι το εµβόλιο τις καλύπτει. Για παράδειγµα, η παραλλαγή που είναι πιο διαδεδοµένη είναι της Νοτίου Αφρικής, αυτή που ονοµάζουµε Β1351. Γνωρίζουµε ότι αυτή η παραλλαγή όχι µόνο είναι πιο µεταδοτική, αλλά επίσης, όσον αφορά την προστασία που θα περιµέναµε από τα µονοκλωνικά αντισώµατα, η αποτελεσµατικότητα είναι µειωµένη, αν όχι ανύπαρκτη. Αλλά και τα αντισώµατα από τα εµβόλια έχουν περίπου πέντε φορές µικρότερη αποτελεσµατικότητα όσον αφορά την ικανότητά τους για περιορισµό του µεταλλαγµένου ιού. Αυτά είναι τα απογοητευτικά νέα.

Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουµε είναι ότι κάποια εµβόλια, για παράδειγµα τα εµβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer, και της Johnson&Johnson, και πάλι προστατεύουν πολύ καλά από πολύ βαρύτερες καταστάσεις, όπως η εισαγωγή στο νοσοκοµείο ή ο θάνατος. Αλλα εµβόλια, όµως, µπορεί να µην είναι τόσο αποτελεσµατικά όσον αφορά αυτήν την παραλλαγή του ιού.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, όπως, για παράδειγµα, η Β117, που ξεκίνησε στο Ηνωµένο Βασίλειο. Γνωρίζουµε ότι είναι πολύ µεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, τα εµβόλια δείχνουν καλή αποτελεσµατικότητα, παρ’ όλη τη µεταδοτικότητά της.

Από την άλλη, παραλλαγή της Βραζιλίας µοιάζει πολύ µε εκείνη της Νοτίου Αφρικής.

Τέλος, έχουµε και κάποιες παραλλαγές στις Ηνωµένες Πολιτείες. Μία στην Καλιφόρνια, τη Β1427/Β1429 και µία στη Νέα Υόρκη, τη B1526, οι οποίες µας προβληµατίζουν γιατί είναι ιδιαίτερα µεταδοτικές και µειώνουν σε ένα βαθµό, όχι µεγάλο, την αποτελεσµατικότητα των εµβολίων. Το συµπέρασµα είναι πως πρέπει να τις αντιµετωπίσουµε µε µεγάλη σοβαρότητα. Κάποιες είναι πιο προβληµατικές από άλλες. Αλλά πρέπει να συνεχίσουµε να παρακολουθούµε, δηλαδή να κάνουµε γενετική και γονιδιωµατική αλληλουχία των στελεχών που υπάρχουν σε κάθε χώρα. ∆εν θα µε εξέπληττε αν η Ελλάδα είχε τις δικές της παραλλαγές, τις οποίες πρέπει να αποµονώσει, για να σιγουρευτεί ότι τα εµβόλια που χρησιµοποιεί είναι πράγµατι αποτελεσµατικά στις µεταλλάξεις».

Παρενέργειες εμβολίων:

«Η ανησυχία µου είναι ελάχιστη. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιµές που έγιναν στις ΗΠΑ µε τα εµβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94% έως 95% αποτελεσµατικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη. Μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει µεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εµφανίζεται ύστερα από 21 µέρες για τη Pfizer και 28 για τη Moderna. Μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, υπάρχουν συµπτώµατα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους µπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συµπτώµατα αυτά υποχωρούν ύστερα από 24 ώρες».

Ποιο εμβόλιο θα διάλεγε:

Ξέρεις, δεν έχει τόση σηµασία για µένα. Oλα νοµίζω. Αυτά που έχουν εγκριθεί για έκτακτη χορήγηση στις ΗΠΑ είναι της Moderna, της Pfizer και της Johnson&Johnson. Θα έκανα όποιο εµβόλιο ήταν άµεσα διαθέσιµο. ∆εν θα περίµενα κάποιο συγκεκριµένα. Αν έµπαινα σε µια κλινική, θα έκανα όποιο είχαν διαθέσιµο εκείνη τη στιγµή. Αν έµπαινα σε άλλη κλινική, και είχαν κάποιο άλλο, θα έκανα αυτό. Κάποια έχουν περισσότερα πλεονεκτήµατα. Της Johnson&Johnson, για παράδειγµα, είναι µιας δόσης οπότε δεν χρειάζεται υψηλή ψύξη, διότι µπαίνει απλώς στο ψυγείο. Mπορεί σε κάποια µέρη στην Ελλάδα να είναι πιο δύσκολο να αποσταλούν όσα εµβόλια χρήζουν βαθείας ψύξης. Από αυτήν την άποψη, µπορεί να είναι απλούστερο να χρησιµοποιηθούν αυτά που είναι πιο εύκολα στη χρήση. Ενώ εάν βρίσκεσαι στην Αθήνα και εφόσον έχεις επιλογή, µπορεί να θέλεις να διαλέξεις κάποιο που δίνεται σε δύο δόσεις. Oµως και τα τρία εµβόλια είναι πραγµατικά πολύ αποτελεσµατικά.

Το Sputnik V:

– Τα δεδοµένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά. ∆εν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινεζικό, γιατί έχουν δύο ή τρία διαφορετικά εµβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσµατικότητά τους, όµως τα δεδοµένα του ρωσικού εµβολίου µοιάζουν αρκετά καλά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook