Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «26» για την στήριξη της Ουκρανίας – Βέτο από τον Όρμπαν- Ομοφωνία για την άμυνα της Ευρώπης

«Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικυρώσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά χωρίς την υποστήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν για τα συμπεράσματα αναφορικά με την Άμυνα ωστόσο η συμφωνία για την Ουκρανία πέρασε από 26 χώρες και όχι από την Ουγγαρία, σύμφωνα με το Politico.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της ΕΕ για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι 26 από τους 27 ηγέτες ενέκριναν το κείμενο στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι άλλοι 26 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συμμάχου του Όρμπαν, Ρόμπερτ Φίκο, του Σλοβάκου πρωθυπουργού, «υποστήριξαν σθεναρά» τη δήλωση. «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», αναφέρεται στο προσχέδιο της δήλωσης, ως απάντηση στην προσπάθεια του Τραμπ να παραγκωνίσει από τις διαπραγματεύσεις την Ευρώπη και το Κίεβο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε στους ηγέτες ένα σχέδιο 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, είπε ότι είναι «μια στιγμή καμπής για την Ευρώπη» αλλά και για την Ουκρανία.
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κυρίαρχη, πιο υπεύθυνη για τη δική της άμυνα και καλύτερα εξοπλισμένη για να ενεργεί και να αντιμετωπίζει αυτόνομα τις άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις και απειλές», αναφέρουν τα τελικά συμπεράσματα. Η ΕΕ «θα επιταχύνει την κινητοποίηση των απαραίτητων μέσων και της χρηματοδότησης» για να ενισχύσει την ασφάλεια και «να ενισχύσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα [και] να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις».
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, έδωσε τον τόνο της συνάντησης. «Ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε για άμυνα και αποτροπή», είπε. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα, και ταυτόχρονα, φυσικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, γιατί θέλουμε ειρήνη στην Ευρώπη».
Το κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία
Όσον αφορά το κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία, το οποίο υπέγραψαν οι 26 χωρίς τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης. Σημειώνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία τακτική οικονομική στήριξη. Ακόμη, τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν, τη Σλοβακία και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων στο ζήτημα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασε η Σλοβακία. Νωρ΄τιερα το Politico ανέφερε ότι με αυτή τη δήλωση εξασφαλίστηκε το «Ναι» της Σλοβακίας για το κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία.
Αναλυτικά τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της Ουκρανίας, καθώς ασκεί το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι του επιθετικού πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας, και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνεχή και ακλόνητη υποστήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
3. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια. Από την έναρξη του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με τους εταίρους και συμμάχους τους, υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί τέλος σε αυτόν μέσω μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης που θα βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας ειρήνης.
4. Ενόψει της νέας δυναμικής των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια τέτοια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία των ακόλουθων αρχών:
α) δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία,
β) δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης. Η ασφάλεια της Ουκρανίας, της Ευρώπης, η διατλαντική και η παγκόσμια ασφάλεια είναι αλληλένδετες,
γ) οποιαδήποτε εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως μέρος της διαδικασίας που οδηγεί σε μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία,
δ) οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που θα συμβάλλουν στην αποτροπή μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας,
ε) η ειρήνη πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
5. Η επίτευξη της «ειρήνης μέσω της ισχύος» απαιτεί η Ουκρανία να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση, με τις ισχυρές στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας να αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο. Αυτό ισχύει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη, σε συντονισμό με ομοϊδεάτες εταίρους και συμμάχους, στην παροχή ενισχυμένης πολιτικής, χρηματοδοτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής, στρατιωτικής και διπλωματικής στήριξης στην Ουκρανία και τον λαό της, καθώς και στην αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω κυρώσεων και με την ενίσχυση της επιβολής των υφιστάμενων μέτρων, προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητά της να συνεχίσει να διεξάγει τον επιθετικό της πόλεμο.
6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία τακτική οικονομική στήριξη. Το 2025, θα παράσχει στην Ουκρανία 30,6 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις από τη στήριξη για την Ουκρανία να αναμένεται να φθάσουν τα 12,5 δισ. ευρώ και 18,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας G7 ERA που αποπληρώνεται από τα έκτακτα κέρδη που απορρέουν από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να λάβει ταχέως όλα τα αναγκαία μέτρα για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ανωτέρω μέσων. Προτρέπει επίσης την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν όλες τις επιλογές στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για την Ουκρανία για να αυξήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ουκρανία.
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Εκτός από τα κονδύλια που έχουν ήδη δεσμευθεί για την Ουκρανία για το τρέχον έτος, χαιρετίζει την ετοιμότητα των κρατών μελών να εντείνουν επειγόντως τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας, ιδίως την παράδοση συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και πυραύλων, την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης και εξοπλισμού για τις ουκρανικές ταξιαρχίες, καθώς και άλλων αναγκών που μπορεί να έχει η Ουκρανία. Επισημαίνει εν προκειμένω τον σημαντικό ρόλο της European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM Ukraine).. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει ταχέως τις εργασίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες, ιδίως της Ύπατης Εκπροσώπου, για τον συντονισμό της αυξημένης στρατιωτικής στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της συνιστώσας των στρατιωτικών αναγκών της πρωτοβουλίας G7 ERΑ.
8. Μια Ουκρανία ικανή να αμυνθεί αποτελεσματικά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη δεσμεύονται να συμβάλουν στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και να εντείνουν τις εργασίες για την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και την εμβάθυνση της συνεργασίας της με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
9. Υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συμβάλουν περαιτέρω στις εγγυήσεις ασφάλειας με βάση τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και ικανότητές τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση της πιθανής χρήσης μέσων κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (CSDP). Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να αναληφθούν από κοινού με την Ουκρανία, καθώς και με εταίρους του ΝΑΤΟ.
10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι όλη η στρατιωτική στήριξη καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα παρασχεθούν με πλήρη σεβασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.
11. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τη μοίρα της, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τη στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ουκρανίας στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.
12. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τη Σλοβακία και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων στο ζήτημα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασε η Σλοβακία.
13. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά την επόμενη σύνοδό του.
Συνάντηση Ζελένσκι – Ρούτε
Επίσης, όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, στο περιθώριο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Μαρκ Ρούτε στην ανάρτησή του έκανε λόγο για “σημαντικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, για την πορεία προς μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ νωρίτερα δήλωσε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ως προς τις συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Important discussions with President @ZelenskyyUa about the path to a lasting peace in Ukraine. pic.twitter.com/0YuXEPtT5d
— Mark Rutte (@SecGenNATO) March 6, 2025
Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον διάδοχο του θρόνου και de facto ηγέτη της χώρας, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στο Ριάντ μεταξύ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
«Την επόμενη Δευτέρα σκοπεύω να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία για μια συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου» Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Εν συνεχεία, η ομάδα μου θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς εταίρους μας», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο θέλει να επιτευχθεί γρήγορα «διαρκής ειρήνη» για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Αντώνης Σρόιτερ: H αποκάλυψη της συζύγου του για την ερώτηση που έκανε στο ChatGPT
- Πρώτη η Μάρα Ζαχαρέα και το δελτίο του STAR – Η τηλεθέαση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων
- Γενέθλια για την Κατερίνα Καινούργιου: Η έκπληξη του Παναγιώτη Κουτσουμπή και το φλογερό φιλί – Βίντεο
- Στέφανος Τσιτσιπάς – Πάουλα Μπαντόσα: «Περάσαμε ωραία με το black out στην Ισπανία, δεν έχω σχέδια για γάμο» (βίντεο)
- Ο Θέμης Γεωργαντάς υποδέχεται την Άντζελα Δημητρίου, στο «AfterDark» – Κυριακή, 4 Μαΐου
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: Εύχεται καλή Πρωτομαγιά από το μαγευτικό ταξίδι της Μπαλί
- Νίκος Κοκλώνης για Κατερίνα Καινούργιου: “Δεν της χρωστάω λεφτά – Δεν έχουμε καμία κόντρα” (βίντεο)
- Big Brother: Η πρώτη αρχηγία και η αποκάλυψη της πρώτης δοκιμασίας – Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook